Home

Achtergrond

Redding voor DSB door grootbanken mislukt

Een poging van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank onder te brengen bij Nederlandse grootbanken is mislukt.

Dat heeft Scheringa in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt na ongeveer vijf uur onderhandelen op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. "Dat moet je hen zelf vragen.''

In een verklaring lieten de grootbanken weten dat "het door de banken gedane voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is''. DNB liet ook weten dat "een oplossing helaas niet mogelijk is gebleken''.

Scheringa reageerde teleurgesteld. Volgens de topman werd het overleg om kwart over acht 's avonds geschorst, waarop de banken met elkaar in overleg gingen. Scheringa zei dat hij vanaf dat moment slechts heeft kunnen wachten op een uitkomst. "Heel frustrerend'', aldus de topman. Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. "We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet.''

Scheringa zei nog een laatste strohalm te hebben. Een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben in een overname. "Stukken daarover dienen we mogelijk vrijdag in bij de rechtbank'', aldus de topman, die de naam van de instelling niet wilde noemen.

Vakbondsbestuurder Karla Kiburg van FNV Bondgenoten zei dat het doek nog niet is gevallen, maar acht de kans dat een faillissement van DSB Bank kan worden afgewend klein. Ook vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie had nog enige hoop. "Je weet nooit wat de sluwe vos nog in zijn achterzak heeft.''

Scheringa was donderdagavond vanaf 19.00 uur in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in een poging de grote banken ertoe te bewegen DSB Bank in zijn geheel over te nemen. De bank uit Wognum heeft van de rechtbank in Amsterdam tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om een koper te vinden. Anders wordt de bank failliet verklaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.