Home

Achtergrond

'Rechter moet heldere taal spreken'

Rechters moeten meer moeite doen om het vertrouwen van de samenleving te behouden, bijvoorbeeld door hun uitspraken beter uit te leggen aan het publiek. Dat heeft president van de Hoge Raad Geert Corstens gesteld op het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Lichten rechters omstreden uitspraken beter toe, redeneert Corstens, dan groeit het vertrouwen vanzelf. "Wij moeten onze beslissingen goed en begrijpelijk motiveren. Dit geldt in versterkte mate voor beslissingen waarvan we kunnen vermoeden dat deze onder vuur zullen komen te liggen.''

Als voorbeeld noemt hij de ontsnapping van mensenhandelaar Saban B. tijdens een tijdelijk verlof. Toen verliep het contact met het publiek volgens hem prima. De president van het Arnhemse hof verscheen veelvuldig in de media om de omstreden beslissing toe te lichten. "Dat was een goede daad. Ik ben ervan overtuigd dat dit publieke optreden vanuit het oogpunt van maatschappelijk vertrouwen in de rechtspraak zonder meer positief was.''

Corstens, die eerder dit jaar ook al pleitte voor heldere taal in de rechtspraak, vindt wel dat rechters met beide benen in de samenleving staan. "Wij worden immers geconfronteerd met fraudeurs, dieven, oplichters, verkrachters en moordenaars. Hoogstens zou men kunnen zeggen dat we de zelfkant van de samenleving te goed kennen en te weinig zien wat er allemaal in gezinnen, ondernemingen en elders goed gaat.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.