Home

Achtergrond

'Recht op jeugdzorg overeind houden'

Het recht op jeugdzorg moet overeind blijven.

Dat zijn de eerste reacties vanuit de Tweede Kamer op een evaluatie van de wet op de jeugdzorg die begin volgende week verschijnt. Daarin staat dat de jeugdzorg grote problemen kent en dat het wettelijk verankerd recht op deze zorg mogelijk moet verdwijnen. RTL Nieuws berichtte gisteren al over de evaluatie.

De PvdA wil zeker niet tornen aan het recht op jeugdzorg. VVD'er Anouchka van Miltenburg noemt het idee om dit af te schaffen bizar. "Als een ziekenhuis niet goed functioneert, ga je toch ook niet het recht op gezondheidszorg afschaffen?'' Ook GroenLinks houdt vast aan het recht op jeugdzorg, al zal er wel wat moeten worden gedaan aan het steeds grotere beroep dat jongeren doen op de provinciale jeugdzorg.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) had een onafhankelijk bureau opdracht gegeven nog dit jaar de wet op de jeugdzorg tegen het licht te houden. Zelf komt hij begin volgend jaar met zijn visie over hoe het verder moet met deze zorg. Daarover wil hij nog deze kabinetsperiode knopen doorhakken. Dat er jeugdzorg zal blijven, staat voor de minister vast, het gaat alleen om de manier waarop die georganiseerd moet worden.

In de Kamer klinkt ook al langer kritiek op de jeugdzorg. Instanties zouden te veel langs elkaar heen werken en de wachtlijsten vormen een hardnekkig probleem in deze vorm van zorg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.