Home

Achtergrond 376 x bekeken

Rabobank: verlagen vaste kosten in zuivel essentieel

Twee jaar geleden waarschuwde hij al voor de keerzijde van de hoge melkprijzen van dat moment.

"Hoge prijzen veroorzaken ook vraaguitval. En niemand weet, wanneer en in welke mate dat een rol van belang gaat spelen", zei Jan Roelof Meesters, manager agrarisch van de Rabobank Vaart en Vechtstreek in Noordoost-Overijssel aan de vooravond van de Rundvee Relatiedagen in 2007. "Melkveehouders moeten zich bewust zijn van de risico’s. Want wat gebeurt er als de melkprijs daalt? Kan een bedrijf de gevolgen daarvan opvangen?"

Zijn voorspelling kwam uit, versterkt met de vraaguitval als gevolg van de financiële crisis kelderden de prijzen naar een dieptepunt dat dertig jaar niet is voorgekomen. De boeren die overstapten van de coöperatie naar de spotmarkt kregen te maken met de laagste prijzen.

Het grote aandeel vaste kosten (vooral voor aangekocht melkquotum) is de zwakke plek van de Nederlandse zuivel. Daardoor kunnen veehouders moeilijk inspelen op veranderingen. "Het hoge aandeel vaste kosten speelt de melkveehouderij parten. Het beheersen en mogelijk verlagen van deze kostenpost is één van de belangrijkste uitdagingen waar de Nederlandse melkveehouderij voor staat", zegt Meesters. Dat blijkt ook uit de nieuwe Rabo-studie Anders Melken.

Maar het is niet alleen kommer en kwel, de uitgangspositie van de sector is sterk. "Daarin heeft de sector een voorsprong opgebouwd en we verwachten dat die door goed ondernemerschap behouden zal blijven. Van oudsher hebben Nederlandse zuivelproducten een goede naam, de sector heeft de weg naar export altijd al goed weten te vinden. Die open, internationaal gerichte blik van melkveehouders komt in het komende decennium, waarin de productiebeperking in de EU gaat verdwijnen, uitstekend van pas."

Stand 439

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.