Home

Achtergrond 24 reacties

Rabobank: eerst sparen, dan investeren

Gezien de rentestand is het nu een goede tijd om te investeren, maar zorg eerst voor vet op de botten.

Dat zegt Bert Bruggink, financieel directeur Rabobank. Hij presenteerde zijn visie op de financiële markten op het Fries Zuivelcongres, vandaag in Leeuwarden.

Thema van de door de Rabobank georganiseerde dag was Anders Melken. Het congres werd bezocht door ruim 600 mensen uit de melkveesector.

De rente gaat komende tijd volgens de Bruggink oplopen. Het kan gaan om een aanzienlijke stijging. Daarom is het volgens hem goed om nu te investeren en de rente langer vast te zetten.

Het feit dat de bank melkveehouders oproept eerst te sparen, en dan pas te investeren zorgde voor nogal wat rumoer in de zaal. "We zitten in een spagaat", aldus melkveehouder Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers. Volgens hem moeten ook de banken hun verantwoording nemen. "Veel veehouders hebben nu een 'snorkelhypotheek'", aldus Holman.

"Een slechte eigenvermogenspositie in combinatie met een grote schaalsprong levert ellende op", legde Rabobank-directeur Food & Agri Dirk Duijzer uit. Als de opbrengstprijs zich in een dal bevindt, kan ook het eigen vermogen sterk in waarde zijn afgenomen. "Zorg daarom voor een geleidelijke groei. We kunnen hierbij leren van andere sectoren." De kwaliteit van het management is volgens Duijzer essentieel.

Lees ook: FrieslandCampina: melkprijs 30 tot 32 cent

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lid van de bank

  Van een Bank wordt verwacht dat zij goed met de klanten omgaat! Dat er een verstandige investeringslijn gevolgt wordt. Dit met de crisis rekening houdend, zodat men met twee benen op de grond blijft staan! Het probleem van de crisis was dat men daar vanuit de banken naar buiten toe, niet eerlijk was! Men zat de ondernemers ervan te beschuldigen dat zij het niet goed deden. Dat de banken zelf de grote schuldigen zijn van de crisis is nu wel duidelijk. Door te liegen tegen de klanten zijn ze veel vertrouwen verloren! Want de ondernemers en klanten zijn het slachtoffer. En ze worden ook nog belogen ook nog. Later toen dit boven kwam zijn ze betrapt en hebben ze wat koers gewijzigd. Maar om het vertrouwen terug te winnen zal er nog veel moeten gebeuren. Zeer goede controlen bij de banken van laag tot hoog!!! De bank is de spil van de economie, dit moet goed gebeuren en geen egotripperij!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik wil mijn financiering per liter melk verlagen. Voor mij is de beste weg om eerst de produktie uit te breiden. Dat is goed doorgerekent. Mest is voor mij geen probleem. Gebouwen ook niet. Dus niets houd mij tegen. Maar ik ben uitzondering op de regel. Dus ik heb grote problemen met de Rabo. Die willen niemand die het anders doet dan de rest. Dat vinden zij wel interesant maar kunnen het niet volgen. En andere banken hebben al moeite met eigen klanten. Maar gelukig heb ik een sterk bedrijf en heb met lof de beproeving van deze melkprijzen doorstaan. En hopelijk volgend jaar meer geluk met de banken.

 • no-profile-image

  boer

  Geen hypotheek dus ook geen rentekosten.

 • no-profile-image

  roy

  ik heb geen plannen dat een 1 procent rentedaling meer bespaart dan dat 1 cent extra melkopbrengsten oplevert!

 • no-profile-image

  melkboer

  Wordt u ook wel eens gebeld door zo'n miepje van een energiebedrijf met de vraag of u de energieprijs vast wil zetten?
  Vorig jaar rond deze tijd werd velen van ons platgebeld en diegene die de prijs vastgezet hebben voor lange tijd betalen nu de bonussen van de directeuren!!!!
  Zo is het ook met rente, pure bull-shit want als de rente enkele procenten gaat stijgen dan klapt de economie weer in elkaar.

 • no-profile-image

  Piet

  Als de bank zegt dat doormiddel van uitstel van aflossing geinvesteerd kan worden, is dat hetzelfde alsdat er eerst gespaard moet worden. Dus in dezen is de koers van de bank niet veel gewijzigd. Verder betaal ik liever 5/6/7% rente dan dat ik 40% belasting betaal, maar dan ga je natuurlijk wel een risico aan. De melkveehouderij blijft echter lastig. Ik ken de melkveehouderij zeer goed, gelukkig zit ik een andere sector.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  De rente gaat oplopen? Dan nu toch juist een lening met een VASTE lage rente nemen..
  En nu vooral geen variabele rente op de lening want dan zit je met een blok aan je been met 10% rente.

 • no-profile-image

  sybrandy

  DE veranderingen in de bankwereld gaan snel.Vijf jaar geleden nog een cursus gedaan van drie dagen bij mn bank,waarin werd gezegt dat aflossing van hypotheek iets was voor de dommen.Doorinvesteren en bedrijf optimaliseren moest het doel zijn.Ik zie het overings zo.de bank is een geldwinkel,bepaal self en stippel je eigen route uit.Van uit de bankwereld roepen ze maar wat zoals nu over sparen-alossing e.d. Groet, een veehouder.

 • no-profile-image

  beide benen op

  Je kunt wel afgeven op de Rabobank, maar niemand anders dan de ondernemer zelf bepaald wat er gebeurt, en is zelf verantwoordelijk voor z'n huidige vermogenspositie. Als je denkt zomaar te kunnen verdubbelen en de bank zet er vraagtekens bij, zou ik mezelf ook maar eens achter de oren krabben. Als het inderdaad fout gaat ben jezelf de grootste verliezer em niet de bank. Met andere woorden, bezint eer ge begint!!!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Geldt dit ook voor de sale and leaseback constructies van de Rabobank ??

 • no-profile-image

  domme albert

  Helemaal mee eens Melkveehouder Buitenland.
  Maar het kromme vind ik nog dat de trotse blijvers in de Nederlandse melkveehouderij-sector, in de nabije toekomst de grote verliezers zijn. Zowel nationaal als internationaal. Schiet me lek, 20 jaar alle troeven in handen te hebben om allerlei keuzes te maken, en het eind van het liedje een sector die tot over haar oren in de schuld zit!! Met dank aan..... de grote spin in het web.

 • no-profile-image

  BOER

  Wat voor rente percentages worden er op het moment gerekend en welke bank. Heb zelf E520000 financiering en betaal nu 4.55 % bij de rabo

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Veel boeren hebben te lang moeten wachten met investeringen. De marges waren en zijn te laag. De vraag is voor velen doorgaan of stoppen! Als de marges niet aantrekken zullen in Nederland veel melkveehouders stoppen. Het land is te klein, te duur en daardoor wordt de kostprijs te hoog! Diegene die de grens zijn overgestapt, nog in de goede tijd, hebben een zeer grote voorsprong. Veel melk tegen een veel lagere kostprijs. Als je alles maar goed doet kom je er wel. De Rabo kan in Nederland rekenen wat ze wil, maar weet wel waar je mee rekent en wat de gevolgen zijn! De meeste zien of willen het niet zien, maar blijf wel met twee benen op de grond staan!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goeie insteek om eens onderling de rentepercentage's te vergelijken. Een procent minder rente betalen levert meer op dan een cent meer melkgeld.

 • no-profile-image

  Christof

  E 700.000 aan 4.20 % variabel bij Rabo

 • no-profile-image

  jan.pierik@hotmail.com

  kleine 500000, 1.085% euribor ABN en verder vast voor 4,5 en 5% ongeveer 280000 ook ABN

 • no-profile-image

  ww

  Beste melkveehouder uit Brabant, als het verlagen van de financiering per kg quotum het doel is, en de huidige financiering ligt boven de 1 euro per kg, dan heb je nu gouden tijden. Iedere kg quotum die je erbij koopt daalt de financiering per kg. Het is echter wel de vraag of je er ook wat aan verdient...., maar zoals je zegt het is maar net wat het doel van je bedrijf is.
  ps. Als je aflost verlaag je ook de financiering per kg.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Beste ww.ww. Jij hebt gelijk dat je niet veel kunt verdienen met quotum van 80 cent. Maar ik moet investeren om niet te veel belasting te betalen. (machines koop ik niet) De koeien heb ik zelf en een groot deel kan ik uit eigen middelen. Als ik in 2009 50% kon uitbreiden en daarna 5 jaar aflossen en dan nog een keer 50% uitrbreiden met eigen aanwas zonder quotum dan zit ik in 2015 ver onder de 75 cent. En eigendoms grond gebonden (20000 liter per ha). Als ik nu 5 jaar aflos en dan in een keer verdubbel dan moet ik het vee aankopen, met personeel leren werken etc. En als ik het op mijn manier doe dan is het een groei proces die ik persoonlijk kan volgen. En dan zou het in een keer moeten. Een mens heeft ook zijn beperkingen, en in een keer het dubbele van de koeien lijkt mij een zware stap.

 • no-profile-image

  dier

  Wat is er nu mis met wat belasting betalen als je een goed jaar had. Rente moet je ook betalen en levert meer werk en zorgen op, vergeet dat niet. De bank kan het leuk voorrekenen.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  @ melkveehouder uit Brabant. Probeer bij je eigen bank te bereiken dat ze contact zoeken met sector-specialisten van Rabo-Nederland. Deze kunnen beter meedenken met jou filosofie. Zorg verder dat je goede plan goed uitgeschreven is, met een gevoeligheidsanalyse, en een beschrijving van de gevolgen van doorgaan op de huidige wijze. Een goede onderbouwing doet veel, helemaal als een handtekening van de accountant of LTO-advies onderstaat. Laat echter de laatsten niet je plannen bedenken, dat doet een ondernemer zelf!!

 • no-profile-image

  raboknechtje

  De rabobank wil dat er geinvesteerd word, maar er moet eerst gespaard worden !!!
  Vertaling: rabobank wil financieren zonder risico met een woekerrente.
  Want financieren op euribor+ doen ze liever niet. Te veel risico voor de boer wordt gezegd. Nee, zelf geld krijgen bij de europesebank voor ruim 1% en dit de boeren aansmeren voor 4% met een plus.
  De volgende woeker(rente) zaak is al geboren !!!

 • no-profile-image

  x

  Dit is een goed advies. Ik pleit er ook al jaren voor om geleidelijk te groeien.
  We moeten niet dezelfde fout maken als met de glastuinbouw.
  De tijd van hoe meer hoe beter lijkt toch niet meer zo lucratief te zijn.
  Dit is de laatste 40 jaar wel zo geweest, maar of dit de komende 40 jaar doorgaat betwijfel ik.
  Wel jammer dat de rente bij de Rabo nog zo hoog is.

 • no-profile-image

  Boerin

  Melkveehouder Buitenland. Gelukkig bestaat het leven uit meer, dan alleen koeien melken. En wat de toekomst brengen moge: we zien het wel.

 • no-profile-image

  dier

  Goed dat rente bespreekbaar is. Kan voor veel mensen voordeel betekenen. Hoe meer info onderling hoe beter met banken te onderhandelen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.