Home

Achtergrond 29 reacties

Rabo koopt weer veel obligaties FrieslandCampina

Rabobank Nederland heeft op de handelsdag voor ledenobligaties-vrij van FrieslandCampina weer het grootste deel van de aangeboden obligaties overgenomen.

Leden en oud-leden boden 70.163 obligaties-vrij aan en kochten 13.501 stukken. Rabobank Nederland kocht de resterende 56.662 ledenobligaties-vrij. Daarmee was een kleine drie miljoen euro gemoeid. De Rabobank biedt de obligaties in de komende tijd weer aan op de interne markt.

Het verhandelde aantal op 1 oktober is ongeveer 1,07 procent van het totale aantal uitstaande ledenobligaties-vrij (ruim 6,57 miljoen stuks). Houders van ledenobligaties-vrij ontvangen een rente die overeenkomt met een zesmaands Euribor plus 2,5 procent. Deze rente bedraagt nu 3,973 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat loopt iedereen toch te klagen. Als het FC niet is dan krijgt de Rabo bank weer een beurt. ( Trouwens de rabo bank koopt maar tot een bepaalt maximum op ik geloof iets van 50 miljoen euro. )
  Zie nu eindelijk de nieuwe werkelijkheid eens onder ogen en doe daar zelf wat aan. En dan bedoel ik niet melk uitrijden op het land. Maar probeer de kosten te drukken. Daar is waarschijnlijk nog een heleboel te halen.
  Ik schaam me voor mijn collega veehouders die als kleine kinderen bij Den Haag gaan zeuren, omdat ze niet meer krijgen wat ze gewend waren. Bah!!!!
  Wat moeten al die mensen die nu door de recessie werkeloos dreigen te worden. Hun bazen lozen toch ook hun produkten niet omdat het niets meer waard is.
  Wereldwijd is er een recessie dus grote werkeloosheid, dus minder te besteden.
  Het is wel heel gemakkelijk een ander de schuld te geven, maar kijk eens wat voor beslissingen je in het verleden hebt gemaakt die nu misschien van invloed zijn op je malaise (veel melkquotum gekocht, of juist niet). En wat heb je gedaan toen de melkprijs goed was? Gereserveerd of juist geinvesteerd? Dit zijn allemaal eigen beslissingen geweest die van invloed zijn op hoe je er nu voor staat, maar dat is ondernemerschap. Ook daar heb je ooit een keer voor gekozen.

 • no-profile-image

  Boerin

  v.d.Zande je kunt nog zo'n optimist zijn, maar de melkprijs van tegenwoordig kun je toch moeilijk goed noemen.
  Je bent natuurlijk ondernemer en je wil je voor het welzijn van de consument graag uit de naad werken, maar als je de inflatie van de laatste 25 jaar zou mee rekenen lijkt het natuurlijk nergens op. Wat mij opvalt in de reakties, is dat mannen vaak nogal optimistisch zijn en vrouwen pessimistisch of toch misschien realistisch. Hoe zou dat nu toch komen?

 • no-profile-image

  Boerin

  Dus boerin in de Achterhoek jij vindt het normaal, dat we op dit moment een lagere melkprijs hebben dan 25 jaar geleden. Je kunt bezuiningen wat je wil en de kostprijs blijven bewaken, maar een goede boterham verdienen net als de meeste mensen in de maatschappij zit er niet in. Natuurlijk zullen er altijd mensen blijven die ook op de centjes moeten letten, maar die werken waarschijnlijk niet 70 uur per week.
  De meeste boeren houden zich groot en blijven optimisch, omdat de voorspellingen goed zijn, maar van goede voorspellingen kunnen we niet leven. Vraag het leveranciers maar eens hoe de boeren er werkelijk voor staan. Dat je ondernemer bent en gekozen hebt voor dit beroep is dooddoener.

 • no-profile-image

  Boerin

  Antwoord voor Piet Slingerland ik meld me altijd als Boerin, Fryslan!
  Ik vind mijzelf zeker geen optimist, maar wel een realist en heb toch grote waardering voor boeren die maar stug doorwerken. Ben van mening dat we zeker overgeleverd worden aan de wereldmarkt, maar dat het zeker voor ons geen gouden tijden worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zou het ook niet mogelijk kunnen zijn dat de Rabobank de waarde van de obligaties op peil houdt. Als de Rabobank niet gekocht had wat was dan met de waarde geweest. De Rabobank heeft er echt geen belang bij dat de klanten bij hem weg gaan.

 • no-profile-image

  ik

  het wordt een steeds grotere waarheid:

  ook de melkveehoudrij wordt industrieel!!
  moeten nu echt alle gezinsbedrijven oom zeep?
  lang leve de cooperatie!?

 • no-profile-image

  geen boer

  Een obligatie is toch een schuldbewijs die FC is aangegaan met in dit geval veelal individuele melkveehouders? Op bepaalde dagen vh jaar kunnen deze eigenaren ze verkopen aan de hoogste bieder. Om begrijpelijke redenen is onder andere melkveehouders op dit moment weinig interesse hiervoor, vandaar dat de Rabo het restant overneemt. Zij zijn tenslotte bank, en het verhoogt hun totale krediet aan FC waarschijnlijk slechts miniem. Dit is toch niet zo schokkend en heeft verder niet iets met zeggenschap o.i.d. te maken? Of zie ik iets over het hoofd?

 • no-profile-image

  boerin mid

  Je vergeet dat de subsidie in 2015 er af gaat, je moet dan voor 27 eurocent melken en de rabo heeft een groot deel obligaties in handen, boer wordt geheel uitgespeeld, arbeider op zijn eigen bedrijf wat vaak ook al niet geheel de zijne is

 • no-profile-image

  iedereen is vrij

  Niemand houdt melkveehouder tegen om ook een CAO baan te nemen. Er zijn nog genoeg jonge mensen die willen boeren, dan moet wel eerst het quotum verdwijnen, dat maakt het nu veel te duur om op te starten of op te schalen. Waarom moet de melkveehouderij exclusief blijven voor bestaande boeren en hun verwende zoontjes ? En medewerkers op grote bedrijven, zijn die minder in rang dan zelfstandigen ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin,uit Fryslan. Eerst een vraagje,melde u zich voorheen onder Friesland?. Of bent u iemand anders?. Pessiemistisch of realistisch; hoe gaan vrouwen daar mee om?. U bent in mijn opinie realistisch!. U denkt na en u durft vragen te stellen. Dat is voor mij voldoende bewijs!. vd. Zanden is misschien een medewerker van FC.?. Waarschijnlijk melkt vd. Zanden geen Koeien, als het niet zo is, graag correctie!.Daarom mocht ik tussen de regels door, zijn analyse waarnemen!.Verder vindt u ook dat de melkprijs te laag is,daar zijn wij het ook over eens,dat vind ik ook!. Of daar binnen afzienbare tijd verdere verbetering in komt, durf ik niet te zeggen. Maar gezien de informatie die wij nu hebben is het niet waarschijnlijk dat op korte termijn de prijzen sterk zullen stijgen!.Nu nog een antwoord op de gedachte of mannen optimistischer zijn dan vrouwen(?);soms wel,soms niet en soms pessiemistischer dan vrouwen!.Realistischer dan vrouwen zijn mannen zeker niet!,daar ken ik de vrouwen te goed voor.Wat een verbeelding he!,een grapje mag toch???.Vrouwen zijn gelukkig, als het er op aankomt, sterke persoonlijkheden,dat boeit mij zeer.M.vr.groet,piet

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ik denk dat dit iets is wat wij over de kop hebben gezien bij deze melkprijzen gaat geen veehouder in obligaties investeren,maar juist verkopen om geld vrij te krijgen. als melkprijzen niet flink omhoog gaan zullen op den duur alle obligaties in bezit rabobank komen,dit is een rare wending aan het obligatie verhaal.

 • no-profile-image

  mester

  Aan boerin Frysland: Je hebt helemaal gelijk, vrouwen zijn realistischer dan mannen. Heb zelf varkens en mijn vrouw zei 10 jaar geleden al dat we moesten stoppen, alleen ik dacht het beter te weten. Achteraf heeft ze gelijk gehad zoals zo vaak een vrouw het beter ziet. Alleen denken boeren dat hun vrouw er geen kijk op heeft, onterecht dus. Ikzelf doe niks meer zonder de goedkeuring van mijn vrouw, uiteraard de grote beslissingen. Het zou veel beter werken alleen boerinnen op de vergaderingen toe te laten dan boeren want die zeggen toch altijd dat het geweldig gaat......

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geacht Boerke,uit Koekange,het gaat hier om Belangenverstrengeling!. Het laatste stukje van de Puzzel,heb ik nu gevonden!. Ook Fryske Boer maakt zich zorgen en terecht!.De uitspraak deze week van dhr.Thus begrijp ik nu voor 100%!.Over 10 jaar zijn er volgens Thus nog 11.000. Melkveehouders die 14.000.000.000.kg.melk produceren!,gemiddeld 1.250.000.kg.per Bedrijf. Nu begrijp ik waarom ze dat zeggen;omdat zij samen met F.C. dat ook willen!.Nogmaals dat lange woord; Belangenverstrengeling!. Geld Regeert de Wereld!.Geld is Macht!. Maar wie geld leent, is de knecht van de uitlener.F.C.wil op de Wereldmarkt een belandrijke rol blijven spelen. Dat betekent;het liefst zo goedkoop mogelijk grondstoffen(melk)inkopen!.Maar!,de producent moet ook leven en daarom nog wat geld verdienen om brood te kopen.Daarom stellen Rabo en FC zich de vraag hoe lossen wij dat op(?).Samen met de Bedrijfsvoorlichting hebben zij reeds een plan ontwikkeld,hoe de toekomstige melkveehouder zijn bedrijf moet voeren. Want,de grote vraag blijft;hoe komen wij aan een tevreden melk producent die voor 26 a 27 cent, melk wil leveren?.Schaalvergroting horen wij al enkele jaren!,nu zal dat in snel tempo zijn voortgang vinden!!!. Maar,dit is precies het tegenovergestelde wat NMV.EMB en DDB willen. Persoonlijk vind ik ook, dat nu de Kapitalistische Wereld wel heel erg Kapitalistisch wordt!!!.En dan te bedenken dat het van de twee grootste Coöperatie's uitgaat,vind ik zeer bedenkelijk! groetje's piet.

 • no-profile-image

  de waarheid

  Wie vandaag niet voor de melkprijs (incl. subsidie ca. 30 cent) melken kan, behoort tot de helft stoppers. De Rabobank zegt het nog wat voorzichtig, maar het komt er gewoon op neer. Nu nog even schrikken, over 5 jaar realiteit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De 22.000 mensen die bij FC werken hebben een salaris cf. de CAO. De 18.000 leden/eigenaren halen dit salaris niet meer. Rabo neemt op deze manier(op termijn) de zeggenschap over. De leden die hier tegen stemmen moeten dan misschien wel op zoek naar een nieuwe financier......... als het kan, en dus.......... Prachtig van de Rabo, dit kunstje hebben ze in het verleden nog eens uitgehaald. De toko door boeren met kapitaal uit de dode hand laten opbouwen, en er met de winst vandoor gaan.

 • no-profile-image

  boerin mid

  De mensen die bij de cooperatie werken krijgen een goed belegde boterham. Zeker de mensen aan de top hebben een riant salaris, zekere geen Balkenende norm.
  Kunnen die ook niet inleveren voor een betere melkprijs van de veehouder, tenslotte is de cooperatie van de boer, collega's wordt wakker

 • no-profile-image

  boerin mid

  men.vrij in keus,
  ook de medewerker op een groot bedrijf krijgt zijn salaris, weet U wel waar aan U begint nu de melkprijs ver onder de kostprijs ligt. U moet vele uren meer werken dan nu het geval is, denk aan alle regeltjes die op u afkomen als u zelf boer bent. Wie wordt uw financier, deze stel eisen aan het ondernemerschap, De verwende zoontjes moet vele uren maken, zo verwendt is dat niet,maar ik wens u hele veel succes na 2015

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @iedereen is vrij in zijn keuze. Mijn keuze heb ik ooit naar volle tevredenheid gemaakt. Wel constateer ik gevaarlijke veranderingen, waardoor waakzaamheid geboden is om niet de zuur verdiende centjes in rook te zien opgaan. En daar gaat het over en niets anders. Kennelijk heb je hier om de een of andere reden moeite mee. Tussen de regels door meen ik te lezen dat je als medewerker naar het zoontje van de baas moet luisteren gezien je opmerkingen "verwende zoontjes" en "dat een medewerker op een groot bedrijf niet langer in rang is". Waarom zou het op een agrarisch bedrijf anders gaan dan in het bedrijfsleven? Wat let je om te beginnen, desnoods in het buitenland? Je argument "exclusief recht" is lariekoek. Niemand houdt je tegen, behalve jezelf.

 • no-profile-image

  altijd

  Ja vd Zanden het gros van de melkveehouders zijn pessimisten ze klagen over van alles en nog wat en geven altijd die ander de schuld aan de lagen melkprijs

 • no-profile-image

  boertje

  Of krijgt de Rabobank op deze manier zeggenschap over Friesland? Kan iemand mij dit uitleggen? Volgens mij is dit een gevaarlijke ontwikkeling.

 • no-profile-image

  Boerin

  Het is er de laatste tijd zo ingedramd, dat de helft van de boeren binnen 5 jaar stopt om de blijvers met een lage kostprijs de ruimte te geven, dat ik het bijna begin te geloven. Daarom gun ik de blijvers van harte een melkprijs van 25 cent , want daar smeken ze nu om.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is correct opgemerkt,vd.Zanden,de pessimisten was ik vergeten. Hartelijk Dank voor uw opmerkzaamheid. De heer of mevr.Altijd,(uit) Hetzelfde,heeft ook gelijk!.Altijd anderen de schuld geven is ook niet goed!.Toch vraag ik mij af,hoeveel melkveehouders zich bewust zijn, dat wij nu voor een totaal nieuwe situatie staan.

 • no-profile-image

  melkboertje

  Beste Boerin uit de Achterhoek, hoeveel melk van FC beland in Nederland in de supermarkt? De verbetering van de melkprijs voor de melkveehouders is dan helaas achter de komma merkbaar! Actie voeren zoals de laatste weken met melkuitrijden keur ik ook zeer zeker AF! Maar op welke manier kunnen we de burgers op grote schaal bereiken om de situatie uit te leggen? De media is zeer zeker niet in de waarheid geintreseerd, maar zelf probeer ik zo vaak mogelijk aan de burgers uit te leggen waar het om gaat. Maar ook al doen alle melkveehouders dat, we bereiken er zo weinig. Maar iedere burger die ik de situatie uitleg heeft er zeker begrip voor en een veel gehoorde opmerking luid dan ook: Dat jullie niet gaan staken! Maar helaas is dat niet mogelijk omdat de tijd dat we iets kunnen per dag erg weinig is, want het werk moet gewoon gebeuren op de beste manier!
  De beslissingen uit het verleden zijn inderdaad nu van belang hoeveel geld erbij moet, maar blijf wel naar de langere termijn werken, en er zit meer rek en toekomst in opbrengst verhogen dan in kosten besparen!! Allemaaal veel succes en vergeet ondanks de belaberde tijd niet te leven!! (ook een korte vakantie blijft je erg goed doen in deze slechte periode)

 • no-profile-image

  boerin

  Natuurlijk vind ook ik de huidige melkprijzen niet normaal. Maar de manier hoe hierop gereageerd wordt vind ik niet normaal. Alles en iedereen krijgt ervan langs zonder dat er naar mijn idee eerst eens even naar eigen beslissingen in het verleden gekeken wordt. Denk nou niet dat we er warmpjes bij zitten. Wij boeren op een grotendeels gepacht bedrijf (zoals dat wel meer voorkomt in de Achterhoek) en door de jaren heen hebben we flink geinvesteerd in melkquotum. Dat zijn beslissingen die we toen weloverwogen hebben genomen.
  Wat mij het meest stoort is dat de supermarkten hun prijzen nog niet verlaagd hebben. Daar wordt nu een onderzoek naar gedaan. Dat zijn constructieve middelen en niet die machteloze akties als melk weg laten lopen. En dan hoop ik dat de prijzen in de supermarkten zo blijven, en dat men tot de conclusie komt dat er een eerlijke prijs aan de inkoopkant betaald wordt. Ik denk dat we het meest bereiken als we met elkaar in gesprek blijven.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ in de reactie van Fryske Boer (3 okt 15:40 uur) Spreekt hij de zorg uit,dat wij over een jaar of 10, misschien wel Rabodairyfoods hebben. Die mening deel ik!. En Waarom? Omdat GROOTSCHALIGHEID zal uitmonden in FABRIEKSMATIGHEID!!! en wie mag dat financieren???;het kapitaal!,dus de BANKEN en de boertjes mogen iedere maand een portie Huishoudgeld ophalen,om de hoek, bij de Geldautomaat, van de Rabobank,.....ROMANTISCH toch!!!,vind u dat ook? beste lezer???... Natuurlijk krijg ik nu het etiket pessiemist opgeplakt,het zij zo. Tot dat anderen ontdekken, dat het kwaad reeds geschied is. Het leven wordt anders beste mensen!.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Volgens Piet Slingerland zijn er 3 soorten melkveehouders optimisten , realisten , en diegene die geen mening hebben maar hij is er eentje vergeten en dat zijn de PESSIMISTEN als ik dit forum zo lees dan is er geen enkele sector waarbij het pessimisme zo groot als bij de melkveehouderij wat daarven de oorzaak is die mag het zeggen

 • no-profile-image

  fryske boer

  Het gaat hier niet om de hoogte melkprijs op zich ,maar om dit in mijn ogen uiterst ongewenste neveneffekt,stel er gaan 300 leden naar deltamilk die verkopen ook hun obligaties vast. 300 maal ongeveer 50000 euro is 15 miljoen dat gaat de rest echt niet kopen dus weer zoveel voor de rabo ook starters kopen niks ,als wij dus een generatie verder zijn is het rabodairyfoods.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte,geen Boer. Op korte termijn heeft de Rabobank niet het laatste woord, denk ik. Maar ''de lener is de knecht van de uitlener'',kort geleden heeft FC een lening van 1.000.000.000,=Euro afgesloten!!!.Daarom mogen wij de visie van de Rabo gerust serieus nemen!!!.Nogmaals geld is Macht!!!.In de Toekomst moeten de Boeren ook Melk produceren!,het liefst zo veel mogelijk!!!.De prijsfluctuatie's gaan lijken op die van b.v. de Aardappels!!!.groetjes,piet

 • no-profile-image

  Lizzie

  Als er nog een beetje bestuur zit van FC , moeten ze toch eens denken , dit gaat fout.Misschien dat het tot ze door dringt dat de melkprijs zo snel mogelijk naar boven moet .

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.