Home

Achtergrond 225 x bekeken

Rabo: concurrentiekracht melkveehouder is sterk

De concurren­tiekracht van de Neder­landse melkveehouderij en zuivelindustrie is sterk.

De sector kan op basis van zijn concurre­rende kostprijs en het brede assortiment aan producten op termijn profiteren van de markt­verruiming.

Dat stelde Wim Thus, afdelingsdirecteur land­bouw van Rabobank Nederland, gisteren bij de presentatie van het rapport Anders melken. In het rapport geeft de bank haar visie op de periode tot 2020.

Volgens Thus wordt er op dit moment te veel gekeken naar de hectiek van de dag. ”Het is be­langrijker om te kijken naar de periode na 2015”, meent hij.

Ondernemers kunnen volgens de Rabobank nog veel aan hun businessplan sleutelen. De vraag hoe de toekomst in te gaan moet daarbij centraal staan.

De bank verwacht dat de melkproductie zich in de nabije toekomst meer naar het noordwesten van Europa verplaatst. Voor de Nederlandse veehouders zijn er kan­sen. Onder meer door de goede ketenstructuur, infrastructuur, een goed klimaat en gemotiveerde ondernemers.

De melkproductie stijgt, zo ver­wacht de bank, van 11,5 miljard kilo melk nu naar 14 miljard kilo in 2020. Ook het aantal hectares grond dat door de sector in ge­bruik is, stijgt naar 940.000 hecta­re in 2020.

Het aantal melkveebedrijven neemt met 9.000 af tot 11.000 in 2020.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.