Home

Achtergrond 1362 x bekeken 9 reacties

PvdD wil meergeneratiewoning op platteland mogelijk maken

Het laten wonen van opa en oma op het erf bij de kinderen strandt vaak op starre regelgeving, vindt Marianne Thieme. Tijd om de woningbouw op het platteland een impuls geven en tegelijkertijd de intensieve veehouderij warm te saneren.

In de bouw dreigen komend jaar tienduizenden ontslagen te vallen door de krimpende vraag onder invloed van de kredietcrisis. Is dat logisch voor een land waar een dramatisch tekort heerst in een aantal woningsectoren, waar ook zonder overheidsbemoeienis gebouwd zou kunnen worden?

Sterker nog, de overheidsbemoeienis frustreert in veel gevallen de bouw. Het laten wonen van oma en opa in een woning op het erf van de kinderen strandt in veel gevallen op starre regelgeving. Alle reden om via een particuliere invulling van de Crisis- en herstelwet de bouw en het aanbod van woonruimte een forse impuls te geven.

De woningnood wordt steeds nijpender en de overheid lijkt vooral te volstaan met de stelling dat onvoldoende geld beschikbaar is om dit probleem op te lossen. Komende kabinetsperiode bestaat behoefte aan 255.000 extra seniorenwoningen en in 2015 dreigt dat tekort op te lopen tot 400.000.

We moeten dus op een creatievere wijze omgaan met de woningmarkt en het platteland revitaliseren, door mensen te stimuleren vrijwillig in te schikken op het eigen erf. Iedereen met een erf van meer dan 600 vierkante meter zou een schuur, garage of stal moeten kunnen afstaan om op die plaats een extra woning te bouwen. Ouders kunnen zo op het erf van hun kinderen wonen, kinderen kunnen een starterswoning op het erf van hun ouders krijgen.

Als het bijbouwen op het eigen erf wordt toegestaan zonder dat het bouwvolume toeneemt, is dat niet schadelijk voor de groene ruimte, wordt dat gefinancierd door burgers zelf en bevordert het de mantelzorg, de leefbaarheid en een evenwichtige bevolkingsopbouw op het platteland. Het zou kunnen via een eenmalige vrijstelling van bouwvergunningen voor het benutten van restruimte voor meergeneratiewoningen.

Het betekent verder de enorme impuls voor economie en werkgelegenheid die op dit moment zo hard nodig is. Als honderdduizend burgers op eigen erf een extra woning bouwen, bijvoorbeeld ter waarde van twee ton, levert dat een economische impuls op van twintig miljard euro, plus blijvend honderdduizend extra woningen op het platteland erbij voor jongeren en ouderen.

Eenzelfde regeling moet worden ontwikkeld voor het saneren van bedrijven in de intensieve veehouderij. Bij het slopen van stalruimte en schuren (en het inleveren van dierrechten) moet het bouwen van appartementen met eenzelfde oppervlakte worden toegestaan. Dat biedt meteen mogelijkheden tot warme sanering van een dieronvriendelijke sector en extra woonruimte in de mooiste delen van ons land, zonder het groen aan te tasten. Daarmee wordt de druk op de stedelijke woningvoorraad lager, omdat minder jongeren én ouderen naar de stad hoeven te trekken voor huisvesting.

De huidige ruimte-voor-ruimteregelingen gaan uit van de illusie dat de bestaande verstening van de groene ruimte terug te dringen is. Het zou van meer realiteitszin getuigen uit te gaan van het huidige bouwvolume en dat te benutten op een wijze die ten goede komt aan mens, dier, leefbaarheid én economie. Juist door mensen die nu een groot beslag leggen op die ruimte, te stimuleren hun grond en bouwvolume met anderen te delen, kan de beschikbare ruimte beter worden benut en kan het met meer generaties bij elkaar wonen een impuls krijgen. Als in de steden het splitsen van grote woningen tot kleinere wooneenheden simpeler wordt gemaakt, kan dat een soortgelijk effect hebben.

We zullen constructief moeten werken aan een duurzamer samenleving. De gedachte dat de groene ruimte kan worden ’ontsteend’ door een bouwstop af te kondigen, lijkt niet de gewenste resultaten op te leveren. Er wordt ontmoedigd in plaats van gestimuleerd. Dus zullen we in het kader van de crisisbestrijding nieuwe oplossingen moeten bedenken, gericht op duurzaamheid. Een samenleving die gericht is op een aangenamer leven nu en voor toekomstige generaties. Waarin niet alleen de dieren een beter leven krijgen, maar ook boeren, burgers en buitenlui.

Marianne Thieme is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  lees bij meegeneratiewoning een groter huis met meer vertrekken en meer etage's, zo kom je uit daar waar mijn huis in 1974 al op voorzien is. De pvdd loopt ruim 35 jaar achter de feiten aan, kan ze ineens overbruggen door een vrouw te leveren, doen ze niet omdat ze geen relatiebemiddelingspartij zijn.

 • no-profile-image

  geert

  Gert uit Drente weet kennelijk niet dat Thieme dit idee in 2003 al lanceerde, Mirjam Sterk kwam er pas veel later mee, mischien was ze erdoor geinspireerd?

 • no-profile-image

  Gerhard

  Bij het slopen van stalruimte en schuren (en het inleveren van dierrechten) moet het bouwen van appartementen met eenzelfde oppervlakte worden toegestaan. Dat biedt meteen mogelijkheden tot warme sanering.
  Wouw Thieme wat een idee.ik heb een bedrijf wat voldoet aan maatlat duurzame veehouderij,MAAR als ik appartementen mag bouwen met dezelfde oppervlakte,schuif ik alle stallen tegen de vlakte,ik ga chassen en donder gelijk op naar het buitenland, want op het platteland van Nederland is het inmiddels met deze waan ideenen een zooitje geworden, alvast bedankt?

 • no-profile-image

  gert

  Dit plan is al eerder gelanceerd door CDA Tweede Kamerlid Mirjam Sterk,het is een onzalig plan ,laat de verschillende generaties a.u.b minstens een kilometer van elkaar wonen,anders wordt het vaak ruzie

 • no-profile-image

  Delfin

  Het geeft maar weer aan dat de pvdd niet is staat om de intensieve veehouderij uit Nederland/Europa te weren op basis van directe deugelijke argumenten, daar is gewoon geen maatschappelijk draagvlak voor. Ze is steeds weer genoodzaakt om via tweede-lijns maatregelen (net als het CO2-verhaal) haar doel te bereiken.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Delfin. Met een omtrekkende beweging proberen de (intensieve) veehouderij lam te leggen door burgerbewoning toe te staan. Iedere jurist die gespecialiseerd is in het Algemeen Bestuursrecht weet drommels goed wat (op termijn, na een herziening van het bestemmingsplan) de consequenties zijn van burgerbewoning in een agrarisch gebied.

 • no-profile-image

  more

  Ik wil helemaal niet bij mijn ouders en overgrootouders inwonen !! Laat ze lekker ergens anders een mooi huisje vinden. Niet dat ik ruzie heb maar op ruzie te voorkomen. Een modern boerengezin wil ook privecy. Een wat heb je aan dit plan, hoofddoel van pvdd is om alle boeren uit NL te weren en dan heb je helemaal geen generatiewonigen meer nodig. Wat een dom wicht blijft dat toch....

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ha, nu komt de aap uit de mouw!! Thieme wil de intensieve veehouderij weg hebben omdat die in de mooiste delen van Nederland wonen.http://74.125.77.132/search?q=cache:0mfYsr_jfboJ:orangutan.flevoland.to/boekspreekworden.html

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.