Home

Achtergrond 170 x bekeken

PvdA'ers waarschuwen voor snel AOW-besluit

Een snel besluit over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is ''onverteerbaar'', omdat er tot nu toe geen open discussie over het onderwerp is geweest.

Wie overhaast en fors wil ingrijpen in de AOW, speelt met vuur en riskeert een uitslaande brand. Dat schrijven PvdA-Tweede Kamerlid Paul Kalma en voormalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

De twee sociaaldemocraten hekelen het ontbreken van een open discussie over een onderwerp waarvoor de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in het verleden niet te porren waren. In hun ogen kozen de coalitiepartners dit voorjaar alleen maar voor een verhoging van de AOW-leeftijd omdat dit geld oplevert (4 miljard) en waren andere onderwerpen, zoals de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, taboe.

Kalma en Rottenberg verbazen zich erover dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde grote bezuinigingen eerst te willen onderzoeken, maar wel snel een maatregel neemt die vooral lagergeschoolden en mensen met zware beroepen dreigt te treffen. De twee vragen om ,,zorgvuldigheid en overtuigingskracht''.

Zelf vinden ze de aangevoerde argumenten niet erg sterk: 65-plussers leven niet langer en gezonder dan dertig jaar geleden en het is nog maar de vraag of de ingeboekte bezuiniging wordt gehaald. De PvdA'ers zouden graag zien dat het kabinet ook varianten bekijkt die uitgaan van de bestaande AOW-leeftijd van 65 jaar. ,,Maar daar zit juist het grote probleem. Het kabinet heeft zich in zijn veronderstelde gelijk ingegraven en van de verhoging een prestigezaak gemaakt. Uitgerekend op een terrein

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.