Home

Achtergrond 7 reacties

PvdA wil beheerplan vastleggen bij wet

De wijziging van de Natuurbeschermingswet, die het kabinet voorstelt, houdt vermoedelijk geen stand bij de rechter; de wijziging staat op gespannen voet met de EU-Habitatrichtlijn.

Dat heeft milieujurist Kees Bastmeijer gisteren gezegd in de Kamer, bij een hoorzitting over de Crisis- en herstelwet. Met die wet wil het kabinet regels vereenvoudigen om (bouw)projecten te versnellen. De wijziging van de Natuurbeschermingswet maakt er deel van uit. Het kabinet wil het salderen van ammoniakuitstoot toestaan, evenals bestaand gebruik.

De wetswijziging legt volgens Bastmeijer de nadruk op de groei van bedrijven; technologische middelen worden ingezet om die groei mogelijk te maken, terwijl die juist benut moeten worden om de milieudruk te verlagen.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom opperde om alle activiteiten rond een Natura 2000-gebied op te nemen in een totaalplan en dit wettelijk vast te leggen. Volgens Samsom biedt zo’n ’programmatische aanpak’ meer mogelijkheden dan de huidige regelgeving waarbij individuele bedrijven afzonderlijk een vergunning moeten aanvragen. Voorwaarde is wel dat het halen van de natuurdoelen wordt gegarandeerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martha

  EU habitratrichtlijnen zijn voor de PvdA weer niet verstrekkend genoeg, dus hoe dreinen ze hun zin door? Op de bekende PvdA-wijze: wij maken er weer een wetje voor, jonassen dit zo snel mogelijk door de kamer. Na afloop van dit kabinet zit de bv Nederland weer opgescheept met een enorm aantal onleefbare wetten.
  Wat is het nut nog om lid te zijn van de EU als Nederland er toch eigen regels op nahoudt, maar zich wel blijft verschuilen achter: "EU-regels mensen daar komen wij niet onderuit".

 • no-profile-image

  Unaniem

  LTO krijgt 4 miljoen euro als deze problematiek voor jan. 2011 is afgerond!!

 • no-profile-image

  gert

  Nederland raakt verstrikt in een wirwar van regels,geen ambtenaar of jurist kan er meer een touw aan vastknopen,dus een ondernemer loopt direct al vast als hij wat wil

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gelukkig is de pvda een splinterpartij aan het worden, maar dat komt vooral door de regeldiarree die we aan ze te danken hebben .

 • no-profile-image

  Feiten

  Beste 'Unaniem, zo laten', Sorry, maar dat geloof ik niet. Kun je niet aantonen.

 • no-profile-image

  Jan

  Jammer dat LTO heeft zitten slapen bij de aanmelding. Een aantal vakbonden zaten op het juiste spoor, maar zijn door LNV monddood gemaakt. LTO zat erbij en keek erna, met als gevolg een impasse, waardoor NL langzaam afglijdt in armoede. Agrarisch NL is immers verantwoordelijk voor meer dan 10% van het BNP.

 • no-profile-image

  Wilma Dijkstra

  Deze wet betekent niet meer regels en werk, maar juist minder. Boeren, zorg dat wat jij wil aan uitbreidingen in die wet is opgenomen. Dan hoef je zelf dus geen NB-wet vergunning aan te vragen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.