Home

Achtergrond 1 reactie

Proef moet vertrouwen voer herstellen

Het proefproject Voederwaarde.nl moet het vertrouwen herstellen tussen de veehouders en de voerleveranciers.

Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV. Uit onderzoek van de varkenshouderijvakbond bleek dat er tussen verschillende voerbedrijven nogal wat verschillen in voederwaardering bestaan. In feite komt het erop neer dat de voederwaarde van twee voeders die op papier gelijk is in werkelijkheid toch verschilt.

Directeur Johan Schuttert van coöperatie Agruniek in Didam, deelnemer aan het proefproject, bevestigt de bevinding van de NVV. "Voerbedrijven gaan heel verschillend om met de voederwaardering." Volgens Schuttert is dan ook een van de doelstellingen van het project om de voerbedrijven wat betreft voederwaardering weer meer op een lijn te krijgen. Schuttert: "We hebben een voederwaardesysteem in Nederland, maar in de praktijk hanteren nogal wat bedrijven een eigen systeem, waardoor er verwarring kan ontstaan."

LTO werd in augustus bij Voederwaarde.nl betrokken. "Wij hadden binnen het Productschap Diervoeders al aangekaart dat het tijd werd om de CVB-voederwaardetabellen tegen het licht te houden en te moderniseren. Dit project past goed bij dat streven", aldus Henk Boelrijk van LTO.

Voederwaarde.nl gaat met acht mengvoerbedrijven van start. Deelname van andere bedrijven staat in principe open. Deelnemende bedrijven bieden openheid over de voedersamenstelling en laten regelmatig de voederwaarde controleren door de onafhankelijke controle-instelling SQC.

De deelnemers aan het project zijn op het ogenblik nog bezig om een reglement op te stellen voor de deelnemers. Daarin moet onder meer vastgelegd worden op welke manier de analyses van de eindproducten en beoordeling en vastlegging van afwijkingen in analyses moeten gebeuren.

Ook wordt een bestuur opgericht bestaand uit vertegenwoordigers van de bedrijven. Dat komt onder leiding van onafhankelijk voorzitter Harry Vahl. Hij was in het verleden nutritionist bij Agrifirm.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harry

    Ik ben blij dat r uiteindelijk een eerlijk voederwaarderingssysteem komt

Of registreer je om te kunnen reageren.