Home

Achtergrond 1 reactie

Proef met luchtzuiveraar in stallen

De Technische Universiteit Eindhoven gaat een proef houden met een zogenoemde Corona-reactor in een varkensstal.

Met het apparaat is het niet alleen mogelijk fijnstof uit de lucht te filteren, maar ook bacteriën te doden. Volgens de TU/e is dat belangrijk omdat veehouderijen steeds vaker worden getroffen door de van ziekenhuizenbesmettingen bekende MRSA-bacterie. Dat meldt de TU/e in het eigen opinie- en informatiemagazine Cursor.

In een Coronareactor worden ongeveer vijfhonderd keer per seconde hoogspanningspulsen afgegeven op twee elektroden. Hierdoor ontstaat een wolk van duizenden vonkjes. De wolk zet allerlei chemische processen in gang die zorgen voor de omzetting van koolwaterstoffen, stikstofverbindingen en geuren. De techniek heet ook wel plasmatechnologie.

De TU/e zet de komende tijd Coronareactors neer bij een drukke verkeerstunnel om uitlaasgassen te verwijderen en in een varkensstal in het Brabantse Sterksel om fijnstof, geuren en bacteriën uit de lucht te filteren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fons S

    Wat kost dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.