Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Productiebeheersing na 2015 pure noodzaak'

De coöperaties in Noord(west)-Europa moeten na 2015 de productiebeheersing in de zuivelsector overnemen van de Europese overheid.

Dit stellen de Flevolandse melkveehouders Hendrik Bosma en Anno Zeinstra. Bosma en Zeinstra willen voor­komen dat de Europese melkvee­houders hun inkomen na het ein­de van de quotoring "samen hele­maal kapot melken".

Het plan van de melkveehou­ders is simpel: zakt de melkprijs beneden de kostprijs – nu 30 cent volgens Bosma – dan moeten de gezamenlijke coöperaties direct minder melk afnemen bij hun le­den. Daarbij moet sprake zijn van een progressieve korting. Zakt de melkprijs iets beneden de 30 cent, dan moet bij iedereen 5 procent minder worden opge­haald, zakt de prijs beneden de 25 cent, dan moet bijvoorbeeld 10 procent minder worden opge­haald. Het plan is volgens Bosma en Zeinstra nadrukkelijk geen antwoord op de huidige melk­prijsschommelingen. "Dat zijn slechts rimpelingen bij wat je na 2015 kunt verwachten."

De grote Europese coöperaties zijn volgens het duo machtig ge­noeg om de voorgestelde produc­tiebeheersing haalbaar te maken. Ze hebben het grootste deel van de zuivelmarkt in handen. Een enkele particulier zal zich volgens Bosma misschien niet aan het plan houden, maar toch hebben ook particuliere verwerkers baat bij een gezonde zuivelmarkt. Het voorstel is volgens hen mededingingsbestand. "We willen pas re­guleren als de melkprijs beneden de kostprijs komt, anders heb je meteen met de NMa te maken." De korting op de melkafname bij een te lage prijs geldt ten op­zichte van de productie in dezelf­de maand vorig jaar. Dat legt ook een rem op te snelle uitbreiding.

Bosma en Zeinstra hebben hun plan gepresenteerd aan het be­stuur van FrieslandCampina, die het met belangstelling tot zich heeft genomen, en willen het via het iniatiatiefrecht op de agenda van de coöperatie krijgen. De Fle­volanders zijn niet de enigen die denken over regulatie. De voorzit­ter van coöperatie Humana Mil­chunion heeft een soortgelijk plan voorgesteld, weet Bosma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.