Home

Achtergrond 1 reactie

Productie Russische landbouw in 2009 gedaald

De Russische landbouwproductie daalt in 2009 met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De graanoogst daalt fors maar stijgt in 2010 naar verwachting. Dat heeft het Russische ministerie voor economische ontwikkeling bekendgemaakt in haar vooruitblik op de periode van 2010 tot 2012.

Eerdere cijfers laten zien dat de landbouwproductie van januari tot augustus met 3,7 procent is gedaald. Dat is een forse tegenslag voor een land dat grote ambities op landbouwgebied koestert. In 2008 steeg de productie nog met bijna 11 procent, en voor 2009 was een gelijk groeipercentage geraamd.

De afname is volgens het ministerie te danken aan een terugval van investeringen en slecht weer. Buitenlandse investeringen zijn door onrust op kredietmarkten vrijwel stilgevallen. Langdurige droogte leidde dit jaar tot een circa 14 procent lagere graanoogst van 93 miljoen ton.

Voor volgend jaar verwacht het ministerie dat de graanoogst stijgt tot 95 miljoen ton. De twee jaar erna moet de productie nog eens groeien met in totaal 5 miljoen ton. Het is de bedoeling dat dan circa 40 procent van het areaal uit hoogwaardige granen bestaat.

De bietenoogst daalt naar verwachting dit jaar met 10 procent tot 26 miljoen ton De zonnebloemoogst daalt mogelijk met 5 procent tot 7 miljoen ton. De aardappeloogst en groentenoogst stijgen waarschijnlijk ieder met 200.000 ton tot respectievelijk 29,1 en 13,2 miljoen ton.

De vleesproductie groeit 6,5 procent tot 9,9 miljoen ton levend gewicht terwijl de veestapel vanwege lage prijzen wordt teruggebracht met 1,5 procent tot 7,9 miljoen dieren. De productie van eieren stijgt licht tot 39,2 miljoen stuks terwijl de melkproductie daalt met 1,5 procent tot 7,9 miljoen ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mien

    Wij zoeken ook zo'n glazen bol

Of registreer je om te kunnen reageren.