Home

Achtergrond 1 reactie

Prioriteit aan pijnbestrijding

Vorig jaar heeft De Oosthof; samenwerkende dierenartsenpraktijken in het oosten van het land, tijdens de LIV in Hardenberg met succes het biggenpaspoort op de kaart gezet.

Dit jaar gaan ze met varkenshouders in gesprek over de meerwaarde van pijnbestrijding.

Voor mensen is het de gewoonste zaak van de wereld: als ze pijn hebben nemen ze paracetamol om de pijn te bestrijden. Pas als deze aanpak niet werkt stappen ze naar de dokter die na veel wikken en wegen antibiotica voorschrijft.

In de veehouderij werkt het anders, zegt Jurgen van Leuteren, directeur van de Oosthof. Daar wordt pijnbestrijding te weinig toegepast. Het dier reageert echter op dezelfde wijze als de mens op pijnbestrijding: het voelt zich beter, blijft eten en bewegen.

Door een sneller herstel kunnen de dieren een constantere prestatie blijven leveren waardoor stabiele technische resultaten worden bewerkstelligd. Daarnaast kan de inzet van antibiotica rondom stressmomenten worden verminderd wat aansluit bij de doelstellingen van het antibioticaconvenant.

De Oosthof gaat, uitgaande van het feit dat pijn geld kost, de dialoog met veehouders aan om duidelijk te maken dat pijnbestrijding geld oplevert. "Pijn kost geld dus pijnbestrijding levert geld op" aldus de dierenartsen van de Oosthof.

Stand 319

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Herman Schober

    Nou, als ooit het ontbreken van enig ethisch normbesef binnen de bio-industrie duidelijk is geworden dan is het hier wel. Pijnbestrijding levert geld op! Geen woord van mededogen met het levende wezen dat pijn op dezelfde wijze ervaart als de mens. Onvoorstelbaar dat de mens zo is afgedwaald dat men het bestrijden van pijn van een dier dat aan hem is toevertrouwd als een economisch gegeven beschouwt. Het failliet van de menselijke beschaving aangetoond in een artikeltje in het AGD.....................

Of registreer je om te kunnen reageren.