Home

Achtergrond 963 x bekeken 1 reactie

Prijzen vroege wortelen zakken naar dieptepunt

Vroege wortelen leveren met prijzen van 3 tot 4 cent per kilo zeer weinig op.

Een jaar geleden lagen de prijzen nog rond de 20 tot 40 cent per kilo. Het seizoen voor de vroege peen is slecht verlopen. Er zijn te veel wortelen, terwijl de vraag ontbreekt. "In ongeveer vijf jaar tijd is de prijs nog niet zo laag geweest", zegt Jos de Boer, peenhandelaar in Westwoud. Prijzen van 3 tot 4 cent per kilo wortelen domineren op dit moment de markt. Vorig jaar lagen de prijzen op 20 tot circa 40 cent. "Heel hoog", noemt de wortelhandel de prijzen van vorig jaar. Toen was in het noorden van Nederland de oogst slecht. Droogte aan het begin van het seizoen zorgde ervoor dat de wortelen in oktober nog heel klein waren. Hierdoor waren de opbrengsten 25 tot 30 procent lager dan normaal.

Dit jaar is het omgekeerde het geval. Nu kampt het Zuiden met droogte. "Bij ons zijn de wortelen erg goed. Goede kwaliteit en goede grote wortelen", zegt Paul Haartsen van koelbedrijf Haartsen in Bant, Flevoland. "Over België horen we minder positieve dingen."
Ook het zuidwesten van Nederland heeft last van de droogte. "We horen berichten dat de oogst daar gaat tegenvallen", zegt Haartsen. "Voor de prijsvorming is dat geen slecht nieuws."

Op dit moment is er helemaal geen vertrouwen. "Niemand koopt nu wortelen", zegt Haartsen over de markt. Lage prijzen motiveren handelaren niet om te gaan kopen. Hij is positiever over de markt voor bewaarpeen. "We beginnen met een schone lei. De prijs hangt af van de oogst in Duitsland en Frankrijk en daarmee kan nog alles gebeuren."

Tussenhandelaren denken dat de hoge prijs van vorige jaar niet gehaald gaat worden. Ze kunnen nog geen concrete dingen zeggen, maar verwachten dat de prijs dit jaar matig zal zijn. De Boer kan nog niks over de prijs zeggen. "Maar ik heb vaker peen voor niks opgehaald, dus helemaal uniek is het niet. Er is nu gewoon te veel geplant", zegt de handelaar uit Westwoud.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Kunnen voor die prijs nog weg voor veevoer,maar dat was jammer genoeg niet de bedoeling,toch wel een droevige zaak

Of registreer je om te kunnen reageren.