Home

Achtergrond 198 x bekeken

Prijzen voor biologisch en gangbaar meer verweven

De prijsvorming voor biologische en gangbare groenten is dit seizoen sterk verweven.

De handel toont zich verrast over de prijsgevoeligheid, maar kan dat wel verklaren. Gert Kögeler: commercieel directeur van handelsbedrijf Eosta: "Er gaat steeds meer product naar supermarkten. Daar ligt biologisch naast gangbaar. Je moet wel sterk in je schoenen staan bij tomatenprijzen van 99 cent en dan toch de biologische voor €1,99 te betalen."

Inkopers hebben extra aangedrongen op lagere prijzen voor biologisch om de marges tussen beide producten in stand te houden, stelt The Greenery, moederbedrijf van afzetpartij Naturelle.

Volgens Kögeler lag de telersprijs voor biologische tomaat ongeveer 30 procent onder het peil van 2008. Datzelfde geldt voor paprika. Hij denkt dat de productie-uitbreiding in Nederland niet zo’n grote rol speelde, maar de teruggang van de uitvoer naar Engeland wel. "Bij een grote winkelketen leverden we zeven tomatenlijnen, maar dat werden er midden in het seizoen plots twee."

De uitvoer naar Duitsland groeide daarentegen wel, evenals Frankrijk voor zowel Naturelle als Eosta. Het handelshuis noemt ook Tsjechië als groeimarkt, evenals de cateringmarkt. "Maar dat compenseert niet de daling naar Verenigd Koninkrijk."

Volgens The Greenery stijgt de prijs voor groente nu door schaarste door productiedaling. Volgens de woordvoerder van The Greenery is er bij biologische vollegrondsgroente sprake van een minder slecht seizoen. Toch kon de teelt niet profiteren van weerrampen in andere teeltgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.