Home

Achtergrond

Prijsgeweld weerhoudt supers van omwisseling naar biologisch

Supermarkten zijn door het prijsgeweld minder geneigd gangbare groente voor biologisch te ruilen in het assortiment.

Door de prijzenslag bij groente en fruit zijn supermarkten op zoek naar de laagste prijs, waardoor ze vaker kiezen voor een volle gangbare productlijn, signaleert Arend Zeelenberg, AGF-ketenmanager biologische landbouw. Winkels bieden biologisch dan vaker als alternatief naast gangbaar.

Tot vorig jaar kozen veel winkels er nog voor producten als winterpeen volledig op de biologische afzetmarkt in te kopen. In 2008 ontstond echter een krapte op de biologische markt, wat die strategie duur maakte. "Supermarkten hebben zich toen achter de oren gekrabd. We denken dat die trend naar omwisseling niet doorzet en eerder minder wordt." Winkelketen Dekamarkt erkent dat door de lage prijzen van gangbaar product het biologisch assortiment in de winkels dit jaar niet is uitgebreid. "Het prijsverschil bleef daardoor groot", zegt een woordvoerder.

Die strategiewijziging heeft een consumptiestijging niet in de weg gestaan. "De omzet van biologische groente is het eerste halfjaar met tien procent gestegen." Ook de grotere prijsverschillen met gangbare groente in de winkel lijken de groei niet hard te raken. "Producten als tomaat liggen nu voor soms absurde prijzen in de winkel. Dat beïnvloedt de verkoop van biologisch." Toch is het prijsbeeld voor biologische groente in winkels vaak te star, denkt Zeelenberg. "Ze zouden wat meer met de prijs kunnen spelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.