Home

Achtergrond 199 x bekeken

Prijs blank onder druk

De lastige maand oktober kreeg geen vat op de prijs van blank kalfsvlees, maar nu is er toch een lichte prijsdaling. Blank noteert €0,05 lager en komt uit op €4,39 per kg geslacht-gewicht. Ter vergelijking: een jaar geleden was dit nog €3,92.

De vraag naar blank kalfsvlees loopt terug, al kan dit voor een deel opgevangen worden door de kalveren iets later af te mesten. Het aanbod wordt dus niet veel groter en dat dempt de prijsdaling.

Wat ook meespeelt, is de concurrentie van wild. In deze tijd van het jaar staat de prijs van blank altijd sterker onder druk.

Deze week kan er daardoor nog iets van de prijs afgaan, maar op de lange termijn wordt blank kalfsvlees weer duurder. Midden november is de opmaat naar de feestdagen in december en dan stijgen de prijzen traditiegetrouw. Een groter aanbod van kalveren kan deze stijging dan niet tegenhouden.

Rosé ouder dan acht maanden wordt ook goedkoper. Er gaat €0,04 van de prijs af, tot €2,78 per kg geslacht-gewicht. Dit is bijna dezelfde prijs als in 2008. Toen werd er voor een kg €2,77 betaald. De vraag is redelijk stabiel bij deze rosés, maar het aanbod wordt iets groter.

De jonge rosés (tot acht maanden) noteren €3,23 per kg geslacht-gewicht. Hier gaat er 5 cent van de prijs af. Deze markt staat al een paar weken onder druk. Er worden veel dieren afgemest en dat zet een behoorlijke druk op de prijs.

prognose:

blank en rosés iets goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.