Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Praktijkervaring moet in lesprogramma brandweer'

Ongevallen, branden en andere incidenten waar de brandweer bij betrokken was moeten als praktijkoefeningen opgenomen worden in de lesstof voor brandweerlieden in opleiding.

Zo kan herhaling van een incident als het duikongeval in Terneuzen vorig jaar, waarbij een brandweerman om het leven kwam, worden voorkomen.

Dat zeiden de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad (VB) vandaag naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar het ongeval in Terneuzen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in het vrijdag gepubliceerde onderzoeksrapport dat de duikers van de brandweer in Terneuzen niet goed geoefend waren en onvoldoende op de hoogte waren van de risico's.

De raad onder leiding van Pieter van Vollenhoven trok vorige week een vergelijkbare conclusie in het onderzoek naar de brand in De Punt vorig jaar, een incident waarbij drie brandweermannen om het leven kwamen. Ook hier bleek de brandweer niet goed voorbereid op de situatie. De gasexplosie waar de brandweerlieden mee geconfronteerd werden in een scheepsloods bleek niet in de lesstof voor brandweerlieden voor te komen.

Voor de VNG, de NVBR en het VB zijn de tragische incidenten aanleiding om te pleiten voor een brandweeronderwijsraad. Deze zou erop moeten toezien dat ervaringen uit eerdere ongevallen gedeeld worden met korpsen uit het hele land en verwerkt worden in de lesstof voor brandweerlieden in opleiding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.