Home

Achtergrond

Positieve eerste reacties op voederinitiatief

Nevedi vindt het proefproject Voederwaarde.nl een prima initiatief.

Dat zegt Henk Flipsen, directeur van de branche-organisatie voor de mengvoersector. Johan den Hartog, secretaris van het Productschap Diervoeder (PDV), beschouwt het initiatief als een goede steun in de rug voor de actualisering van de CVB-voederwaardetabellen.

Voederwaarde.nl is een initiatief van acht mengvoerbedrijven, NVV, LTO en NVP. Het project beoogt de transparantie op het punt van voederwaarde bij diervoeders te verbeteren. Er zijn afspraken gemaakt op het gebied van openheid over de voersamenstelling en er worden garanties geboden op het gebied van de voederwaarde.

Het project gaat in eerste instantie een jaar duren. Het staat open voor deelname van andere voerbedrijven. De bewaking van de uitgangspunten en het voederwaarderingssysteem en de controles op voederwaarde zijn in handen van onderzoeksinstituut de Schothorst en Schothorst Quality Consultants.

"Het is goed dat deze acht bedrijven met dit initiatief tegemoetkomen aan de wens van de klant", zegt Flipsen. Hij ziet voor de Nevedi niet meteen een rol weggelegd. "Pas als zou blijken dat een groot deel van de sector mee gaat doen, zou je hieraan kunnendenken", aldus Flipsen.

Het CVB (Centraal Veevoederbureau) is tegenwoordig een onderdeel van het PDV. Het bureau beschikt over de kennis en informatie over de samenstelling en verteerbaarheid van voedermiddelen. Het geeft regelmatig voederwaardetabellen uit en is de beheerder van het waarderingssysteem.

Den Hartog ziet in het ontstaan van Voederwaarde.nl een goede stimulans voor een modernisering van de bestaande voederwaardetabellen. "De Schothorst werkt ook op basis van het voederwaardesysteem van het CVB. Het streven naar een zo uniform mogelijk systeem is prima."

Of registreer je om te kunnen reageren.