Home

Achtergrond

Poolse president tekent EU-verdrag

De Poolse president Lech Kaczynski heeft vandaag in Warschau het EU-verdrag van Lissabon getekend.

Dat gebeurde in aanwezigheid van onder anderen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commisie. Nu Polen het nieuwe EU-verdrag heeft bekrachtigd, is Tsjechië het enige land dat het nog moet ratificeren.

Nu Polen het nieuwe EU-verdrag heeft bekrachtigd, is Tsjechië het enige land dat het nog moet ratificeren. Het Tsjechische parlement heeft al ja gezegd tegen de tekst, maar president Vaclav Klaus, eveneens een euroscepticus, maakt nog geen aanstalten om te tekenen.

Klaus eist voor zijn land een uitzondering op het Europees handvest voor de grondrechten, waarnaar in het nieuwe EU-verdrag wordt verwezen. Klaus is bang dat honderdduizenden Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven dankzij het handvest schadvergoeding kunnen claimen voor de bezittingen die ze destijds zijn kwijtgeraakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.