Home

Achtergrond

Pond stijgt, dollar waarschijnlijk omhoog

De waarde van de Amerikaanse dollar is opnieuw verder weggezakt. Een euro is nu $ 1,488 waard.

Zes maanden geleden was een euro nog maar $ 1,255 waard. Toch zien analisten de dollar niet veel verder meer wegzakken. Het Britse pond stijgt eveneens in waarde.

De dollar is een cruciale munt. Zowel olie als de meeste agrarische grondstoffen worden op de wereldmarkt afgerekend in dollars. Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) noemde deze week opnieuw een sterkere dollar extreem belangrijk.

De kans is reëel dat de dollar inderdaad in waarde stijgt. Niet alleen Europa maar ook China vragen zich openlijk af of de Amerikaanse overheid de dollar bewust heeft laten dalen om de export te stimuleren. Japan heeft aangegeven bereid te zijn dollars in te kopen om de prijs te stabiliseren.

Het Britse pond, met name relevant voor exporteurs van vlees en tuinbouwproducten, is de laatste week met een procent in waarde gestegen. Dat lijkt weinig, maar is toch de grootste stijging sinds acht maanden.

Het pond was sinds augustus 7 procent aan waarde verloren. Speculatie dat de Britse centrale bank obligaties in gaat kopen ligt ten grondslag aan de stijging. De vraag naar ponden, en daarmee de prijs, neemt dan toe.

De drie maanden Euribor-rente is de afgelopen week gelijk gebleven op 0,74 procent. De rente daalde even om vervolgens weer te stijgen temidden van onzekerheid over wat de ECB gaat doen met de rente die ze banken toeberekend.

Het Duitse raadslid van de Europese Centrale Bank, Axel Weber, stelt dat overheden meer op hun uitgaven moeten passen. Doen ze dat niet, dan is de ECB gedwongen de rente te verhogen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.