Home

Achtergrond 201 x bekeken

Poldermodel stopt vernieuwing

Het poldermodel, met een belangrijke rol voor belangenbehartigers, leidt ertoe dat baanbrekende innovaties in Nederland niet aan bod komen.

Op termijn staat daardoor de toekomst van de tuinbouw op het spel. Dat stelt Rinus van de Waart, directeur van innovatiebureau Knowhouse. De belangenbehartiging stuurt in Nederland in belangrijke mate innovatie aan, aldus Van de Waart. In de praktijk wordt vanwege de invloed van de achterban vooral aangestuurd op kleine, stapsgewijze innovaties binnen het bestaande concept. In het buitenland wordt volgens Van de Waart veel radicaler geïnnoveerd.

"Innovatie aansturen zou soms iets anders moeten zijn dan het behartigen van de belangen van telers die in een bestaand concept werken." Van de Waart denkt dat voor de Nederlandse tuinbouw in de toekomst alleen ruimte is als wordt afgestapt van bulkproductie en echte innovatie wordt gestimuleerd.

Van de Waart gaf eerder leiding aan experimenteel centrum voor planten Unifarm, een kassencomplex van Wageningen Universiteit. Hij sluit niet uit dat in de toekomst zonder glas geteeld wordt. "We mogen onze ogen niet sluiten voor ontwikkelingen in het buitenland. In Japan staan achttien groentefabrieken en ook in Finland is men bezig. Dat zijn gesloten systemen met LED-verlichting zodat je op meerdere niveaus kunt telen", aldus Van de Waart.

Nico van Ruiten, voorzitter van belangenbehartiger LTO Glaskracht, herkent zich niet in het beeld dat Van de Waart schept. "Op energiegebied zijn we zeer revolutionair bezig. Ik geloof in een mix waarbij bedrijven de grote innovaties doen", reageert de Glaskracht-voorman.

Of registreer je om te kunnen reageren.