Home

Achtergrond 16 reacties

Polder onder water, CDA door de pomp

Het CDA gaat smadelijk door de knieën en accepteert dat de Hedwigepolder blank gaat.

De Hedwigepolder gaat onder water. Nadat het kabinet in april dit jaar nog besloot verder te gaan met het buitendijkse schorrenplan maakte het vrijdag een draai van 180 graden en koos alsnog voor het blank zetten van de Zeeuws-Vlaamse polder.

De teleurstelling is groot, in Zeeland, maar ook daar buiten, in de gehele Nederlande agrarische gemeenschap. Want het gaat niet alleen om die paar honderd hectare poldergrond aan de Westerschelde. Het kabinetsbesluit opent de weg naar nog veel meer ontpoldering. Daarvoor komt in het Zuidwesten nog 3.000 hectare in aanmerking. Het onder water zetten van landbouwgrond wordt daarmee een gangbare natuurmaatregel, en dat net nu de FAO bekend heeft gemaakt dat de wereldvoedselproductie met 70 procent omhoog moet.

CDA ‘teleurgesteld’

Het CDA had dit kabinetsbesluit kunnen tegenhouden. Tot nu toe hebben de CDA-fractie in de Tweede Kamer en zijn Zeeuwse lid Ad Koppejan dat ook moedig en standvastig gedaan. Maar vanmiddag miste hij de moed en de standvastigheid zelf aan de pers te vertellen dat hij heeft moeten zwichten. Toen ik hem samen met andere journalisten aanklampte in de wandelgangen van de Tweede Kamer dook hij het ledenrestaurant in en verwees naar een woordvoerder van de CDA-fractie. Die mompelde een ingestudeerd zinnetje: ,,De CDA-fractie is teleurgesteld in de onvermijdelijkheid van de beslissing te ontpolderen”.

Voorgekookt besluit

De standvastigheid is op, het CDA is door de pomp. De fractie heeft vanochtend in zijn wekelijkse vergadering besloten het tot nu toe moedige verzet te staken en te buigen voor partijgenoten Balkenende en Verburg. De laatste hoorde ik vrijdag na afloop van het kabinetsberaad al zeggen dat ze ‘alle vertrouwen’ heeft in het oordeel van de Tweede Kamer. Dus ook in haar eigen fractie, want die bepaalt of er een politieke meerderheid is voor of tegen ontpoldering. Geloof maar dat dit kabinetsbesluit goed was voorgekookt met de fractie.

Zout in de wonden

Het CDA en Koppejan gaan nog wel heel vervelende momenten beleven. Uiteraard in confrontatie met de Zeeuwse achterban, die dat met de komende verkiezingen voor gemeenteraad en Kamer niet gauw zal zijn vergeten.
Pijnlijk wordt ook het spoeddebat dat vanmiddag in de Tweede Kamer is aangevraagd door de fracties van VVD en SGP. Er gaat dan heel veel scherp zeezout in de wonden van het CDA.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris

  Ze zijn daar ook niet een beetje besodemieterd!
  Daar gaat weer zoveel hectares goede grond, war nooit geen voedsel mer op geteeld gaat worden.
  Maar wel zeuren als er melk gedumpt wordt!
  Weer zoveel geld naar de kloten en oa de polder op te kopen.
  En allemaal vanwege compensatie! Alsof dezelfde natuur daar terug zal komen! Wat een onzin, geldverspilling tot en met.
  En dat in een tijd van crisis, de belastingbetaler betaald wel weer. Je wordt er toch kotsmisselijk van, alles maar vanwege uiteindelijk het eigen gewin, echt niet voor U, ik dier of natuur, want ook natuur is er niet bij gebaat!
  Nog een voorbeeld?
  Wieringerrandmeer!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  De knuppels van cda weten blijkbaar niet het waarom van de deltawerken, ze willen blijkbaar dat Zeeland weer onderwater komt en er weer doden moeten vallen

 • no-profile-image

  henk dokter

  Een aanvulling op mijn weblog. Ik beschrijf dat CDA-Kamerlid Ad Koppejan het ledenrestaurant van de Tweede Kamer indook toen journalisten hem gistermiddag aanklampten. Gisteravond belde hij mij op om nog even te zeggen dat hij niet de indruk wilde wekken voor de pers weg te duiken als het lastig werd. Hij bevestigde nog eens dat het CDA geen andere uitweg meer ziet dan ontpoldering. Koppejan wilde/kon nog niet zeggen wat er gebeurt met de motie tégen ontpoldering die hij 1 oktober heeft ingediend, maar die hij nog niet in stemming heeft gebracht. Hij verwacht dat dit duidelijk wordt in het spoeddebat over het kabinetsbesluit dat gisteren is aangevraagd en over 2 weken zal plaats vinden. Koppejan zei me nog wel dat hij zich bewust is van de oplaaiende kritiek op het onderzoek van Grontmij c.s. waarop het kabinet zijn besluit heeft gebaseerd. ZLTO en waterschap Zeeuws-Vlaanderen vinden dat –in mijn woorden samengevat- een waardeloos broddelwerkje.

 • no-profile-image

  zo maar iemand

  Weer zo iets onbegrijpelijks. Nederland gaat er op deze manier voor zorgen dat wij steeds meer afhankelijk worden van andere landen. Eerst verkopen wij alle industriën naar het buitenland, nu zetten wij ook nog eens goede landbouwgrond onder water. Wat heeft Nederland straks nog te bieden? Natuurschoon waar geen mens van kan eten?!? Er zijn oudere mensen die de oorlog meegemaakt hebben. Deze mensen zeggen bij het lezen van dit soort berichten: het moest maar weer eens oorlog zijn en dan is er in Nederland niets meer te eten. Of wat te denken van natuurrampen welke steeds dichter bij huis plaatsvinden. Natuur is prima maar er is nog zat land over waar je verder toch niets mee kunt dan er natuur van maken. Laten we daar eerst maar eens naar deze opties kijken.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Waar wij nederlanders wereldwijd met ontzag worden bezien door land uit water te winnen (wat overigens is berijkt door gedegen kennis maar vooral door enorm doorzettingvermogen en keihard werken)gaat nederland de andere kant uit polders en land terug geven aan de natuur en ze maken er wat van die natuur figuren met hun van 9 tot 5 baantje en dan weer terug naar de stad Het jammere is dat die mensen vaak veel beter van de tong zijn dan wij boeren en buiten mensen dus hun verhaal beter(gefinanciert) aan het grote publiek kunnen brengen

 • no-profile-image

  JP

  Grontmij heeft gewoon de opdracht gekregen om een onderzoek te schrijven waarvan de uitkomst vooraf al vast stond. Zo kan het kabinet een beslissing nemen op basis van een rapport en slaat het geen modderfiguur in Europa. Een fraai staaltje van politiek bedrijven met als doel Balkenende als eerste president van Europa. Geen gezichtsverlies voor kabinet met Balkenende voorop en niet te vergeten ook niet voor mevrouw Karla Peijs wiens handtekening als minister van Waterstaat onder het verdrag voor het uitdiepen van Westerschelde staat en nu commissaris van de Koningin van Zeeland is. Koppejan is monddood gemaakt en kiest voor zijn politieke carriere ipv voor zijn kiezer. Het CDA zal hierop afgerekend worden bij de eerstvolgende verkiezingen. En alles ten koste van de pachtboeren in de Hedwigepolder die van huis en haard zullen worden verdreven.

 • no-profile-image

  Henk Dokter

  Nog een aanvulling op mijn weblog. Omdat het validatieonderzoek onder aanvoering van Grontmij vanaf nu een centrale rol krijgt in de politieke discussie verwijs ik naar de site van het ministerie van LNV waar het rapport http://tinyurl.com/yhuorcp is te vinden. Hier vind u de kritische reacties op dat rapport van de ZLTO http://tinyurl.com/yhw8284 , die daarover snel een gesprek wil met de Tweede Kamer, en van het waterschap Zeeuws Vlaanderen: http://tinyurl.com/yfnl58v .

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Wat is nederland toch een kutland geworden. Ik schaam mij diep in het buitenland om nederlander te zijn. Voorbeelden: 1 De blauwe stad, luchtfietserij, verder commentaar overbodig.. Kosten vele miljarden. 2 De metro in amsterdam, een blamage van amateurs. Kosten, vele miljarden. 3 Immigratie: Kosten, vele miljarden per jaar. 4 Uruzgan: bodemloze put: Kosten, vele miljarden. 5 Willem Alexander, project in verweggistan, Kosten: vele honderden miljoenen. 6 Betuwe lijn. functioneerd nog steeds niet. Prestige project. Kosten vele miljarden. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat een klote politici, wat een klote land.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Nog een paar blunders: 7 Onder water zetten van de Hedwigepolder, kosten vele honderden miljoenen. 8 ontpolderen deel wieringenmeer, kosten vele honderden miljoenen. Gevolg van al deze blunders: staatsschuld nederland ongeveer 350 miljard euro. Je kunt er dus niet meer overheen kijken, erg voor met name onze kinderen. Iedereen ( in ieder geval het gewone volk ) moet nu 2 jaar langer doorwerken om deze gaten weer een beetje dicht te gooien. Schandalig, wat een klotezooi dus Wilders, Verdonk, S.P. maakt niet uit wie, doe hier verdomme eens iets aan.

 • no-profile-image

  gert

  De CDA tweede kamerleden en ministers zitten nu elkaar weer stroop om de mond te smeren,terwijl de bevolking en achterban verbijsterd toekijkt

 • no-profile-image

  gebruik wat je kan gebruiken

  ze zijn totaal de weg kwijt in dit land er is overal natuur en golfbanen waar geen mens te zien is want zomers zijn ze op vakantie en s winters is het weer te koud
  en wat schiet men er mee op ?NIKS!!!
  wat mij betrefd als ze het onder water zetten kan die geweldige president
  met ze kop tegen de muur

 • no-profile-image

  mester

  Inderdaad wij kunnen weer opdraaien voor al deze blunders. Als ik 60 jaar ben dan zit ik krap 40 jaar in de varkens. 7 dagen in de week werken met al je zorgen, zelfs op vakantie denk je of thuis alles wel goed gaat. Als je tenminste op vakantie kunt. Heb je na 40 jaar werken geen recht op een onbezorgde oude dag? Dood vallen kunnen ze die tering ambtenaren.

 • no-profile-image

  fokker

  Zo is het, F.N.V. iedereen is tegen maar ze hebben dit er even gauw doorheen geramd. Wilders schijnt als tegenstander in Engeland te zitten. Toeval????? Maar geloof me, de overheid achtervolgt je tot je dood. Denk niet wanneer je in het bejaardentehuis zit dat je dan van ze af bent!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Zie eerst maar eens de 60 te halen, gezond en wel. Even 200 varkens midden in de nacht laden in je ééntje met alleen de chauffeur, dat presteerde je wel toen je 25 was, maar dat redt je op een gegeven moment niet meer. Vaak stond je dan ook nog 's morgens gelijk aan de hogedrukspuit. Die pennelikkers kunnen mooi lullen.

 • no-profile-image

  stefan

  cda maakt hierbij een hele grote blunder.. dik kost ze een groot gedeelte van hun agrarische achterban, of ze nou wel of niet uit zeeland komen. voor mij is het in ieder geval duidelijk ik stem geen balkenende meer.
  hij zou is zijn machtspositie moeten gebruiken want dit kan echt niet door de beugel. los daarvan is het geldverslinden in het zogenaamde crisis. maar ondertussen gaat het geld met bakken de deur uit.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Nog een paar: 9 Srebrenica, lafbekken die hard weglopen als het moeilijk begint te worden. Ze konden van de Duitsers nog wat leren, die wisten tenminste wat vechten was. De nationale schande. 10 D.S.B. Bewust door Bos en Wellink naar de klote geholpen, Rabo en consorten zijn echt niet chrtistelijker, terwijl de klanten van Scheringa uit vrije wil getekend hebben. 1500 mensen op straat en weer een miljardenverlies voor de staat.Ambtenaren, ze maken alles kapot.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.