Home

Achtergrond

Plukon leverancier van Albert Heijn-scharrelkip

Plukon levert de scharrelkip die Albert Heijn onder het merk Puur & Eerlijk verkoopt.

Ruim dertig vleeskuikenbedrijven zijn hiervoor omgeschakeld. De pluimveevleesverwerker levert ook de Volwaard-kip. Dat meldt Kees van Oers, manager bij Plukon-onderdeel De Kuikenaer. "We zijn in eerste instantie begonnen met 30 tot 35 bedrijven, die allemaal eerder gangbare vleeskuikens hielden. Het houderijsysteem op deze scharrelkuikenbedrijven moet voldoen aan de Europese richtlijnen voor scharrelproductie." Dit betekende voor de betrokken ondernemers onder andere aanpassingen aan de bezettingsgraad en de hoeveelheid daglicht in de stal.

De eisen verschillen licht van de eisen die aan de productie van Volwaard-kip worden gesteld. Een woordvoerder van Albert Heijn stelt dat dat niet zozeer komt door Europese regels, maar door het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. "Ons scharrelkippenvlees heeft één ster van de Dierenbescherming en om het niet te verwarrend te maken stellen we aan de producenten de eisen die daarbij horen."

Het scharrelvlees ligt sinds vorige week in de Albert Heijn-winkels. "Er zijn nu tien kipproducten die één ster hebben, daarnaast hebben we biologische kip."

De supermarkt kondigde het nieuwe segment afgelopen voorjaar aan. Omdat de Volwaard-kip slechts in detail afwijkt van de scharrelkip, zag Plukon mogelijkheden om het segment in te vullen. Van Oers stelt dat de Puur & Eerlijk-lijn niet als vervanging voor de Volwaard dient. "Albert Heijn houdt de Volwaard-kip in de schappen, naast de scharrelkip." Volwaard-kip ligt, in tegenstelling tot de Puur & Eerlijk producten, alleen in de AH XL-filialen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.