Home

Achtergrond

Platform voor goed gebruik kunstmest

Vervuiling van bodem en grondwater door kunstmest kan minder door kennis over een juist gebruik van meststoffen beter uit te wisselen.

Daarom komt er een internationaal platform waarop gebruikers van kunstmest alle beschikbare informatie kunnen raadplegen. Dat is vandaag besloten op een tweedaagse conferentie op het ministerie van VROM.

Eind 2010 moet het platform er zijn. Dan staat een grote conferentie over het gebruik van stikstof in het Indiase New Delhi op de agenda.

In het westen gebruiken boeren te veel kunstmest, in ontwikkelingslanden is er te weinig en wordt het vaak niet goed gebruikt. Het milieu heeft daaronder te lijden: ongeveer 20 procent van de stikstof in kunstmest lekt weg in de bodem of in grond- of oppervlaktewater.

Naast stikstof is fosfaat een veel gebruikte meststof. De voorraden van deze grondstof zijn beperkt. Ook fosfaat is slecht voor de leefomgeving van planten en dieren.

VROM organiseerde de conferentie samen met de Verenigde Staten en de milieu-organisatie UNEP van de Verenigde Naties. Deelnemers kwamen uit Afrikaanse landen bij de Sahara en uit Zuidoost-Azië. Deze streken hebben veel te maken met problemen rond stikstof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.