Home

Achtergrond 2 reacties

Plan voor zuiveltermijnmarkt

Het beurzenbedrijf NYSE Euronext hoopt in het eerste halfjaar van 2010 te beginnen met de handel in termijncontracten in melkpoeder, boter en weipoeder.

In termijncontracten voor boerderijmelk ziet het geen markt. NYSE Euronext is al anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen. De contracten worden verhandeld via termijnmarkt Liffe.

Dat zegt Peter Blogg, hoofd business development bij NYSE Liffe. Zijn collega’s Ian Dudden en James Dunseed stellen dat de contracten een antwoord zijn op verzoeken van bestaande klanten van NYSE/Euronext en van andere partijen in de zuivelhandel.

"Wat we proberen te doen is een markt te bouwen die een weerspiegeling vormt van de liberalisering van de Europese markt. Dat is een voortgaand proces," aldus Blogg. In eerste instantie richt de termijnhandel zich echter op de continentaal Europese markt.

Wanneer de contracten precies in de markt worden neergezet en wat de uiteindelijke contractvoorwaarden zijn, is volgens Dudden en Dunseed nog niet te zeggen. Ze verzekeren echter dat de nieuwe contracten er wel komen.

De plannen worden gesteund door de Franse minister van landbouw Bruno Le Maire. Hij heeft er ook al meerdere malen over gesproken met de Franse tak van Euronext.

De door de Europese Commissie ingestelde deskundigengroep die naar de toekomst van het zuivelbeleid kijkt, bestudeert ook de mogelijkheden van de zuiveltermijnmarkt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Goed gezien 'geen boer'. Het is te hopen dat de boeren hier niet intrappen want dan is het hek van de dam en worden de boeren gemangeld. Het is zoals je aangeeft; de bank gaat een grote rol spelen in de prijssetting. En de bank kijkt niet enkel naar de belangen van de agrarische sector.

  • no-profile-image

    geen boer

    inderdaad, termijnhandel voor boerderijmelk is m.i. een stap tever, daarvoor hebben 'we' toch cooperaties die 'onze' producten zo goed mogelijk vermarkten? Zo zou het in ieder geval wezen moeten. Een extra speculatieve tussenstap welke ook marges opeist is voor de individuele producent ongewenst. Je kunt er voordeel van hebben, zoals het laatste jaar sommigen in de US, maar over de jaren heen wordt je er volgens mij geen fluit wijzer van, en je kunt ook nog eens op een vervelende manier door je bank gedwongen worden indien je financieel niet onafhankelijk genoeg bent.

Of registreer je om te kunnen reageren.