Home

Achtergrond 11 reacties

Plan Natuurmonumenten Groene Hart slecht voor boer

Voor een ecologische hoofdstructuur in het Groene Hart volgens de visie van Natuurmonumenten moet de landbouw flink inleveren.

Dit blijkt uit een berekening die het LEI heeft gemaakt voor het veenweidegebied rond Zegveld. Door een extra vernatting en vermoerassing van de polder ten opzichte van de autonome ontwikkeling is er minder plaats voor boeren, kunnen minder agrarische activiteiten plaatsvinden en is er minder inkomen uit agrarisch natuurbeheer.

Daar tegenover staat dat de maatschappelijke baten uit natuurontwikkeling, recreatie en waardestijging van woningen sterk zullen stijgen. Deze zullen de financiële balans uiteindelijk ook doen doorslaan ten nadele van de agrarische sector.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mieke heeft het goed onder woorden gebracht en ik zeg het hier ook maar: onze cultuurgeschiedenis wordt verwoest door ongestructureerd aanrotzooien in historische cultuurlandschappen. Natuurmonumenten is zélfs bezig om de oerbossen die zijn ontstaan in oude veenderijen te slopen om er 'nieuwe natuur' te maken. Daar kunnen dan weer ganzen gaan broeden die zij kunnnen laten vergassen of afknallen. Lees in Vrij Nederland van mei 2007 nog maar eens na wat voor een lekkere club Natuurmonumenten (het dagelijks bestuur) feitelijk is! En al dat buitenlandse vee (Hooglanders, Galloways, Heckrunderen, Konick- en Prewalskipaarden) hoort niet in onze natuur maar in een dierentuin.

 • no-profile-image

  Leen

  Trouwens, vernatting leidt tot verhoogde uitstoot van methaan. Dat is zéééér schadelijk voor het milieu.

 • no-profile-image

  mieke

  Wie heeft ooit bepaald dat de aanleg van de natte natuur goed is?Wie bepaalt wat natuur is? Is dat bos, moeras of weiland? Is dat die mallotige Schotse Hooglander of de Friese melkkoe?Het zijn de boeren die ons landschap hebben gemaakt en onderhouden en dat doen ze nog steeds. Gratis. De EHS vernietigt in hoog tempo voor veel geld onze cultuurgeschiedenis!

 • no-profile-image

  alex

  why not?? waarom geen natuur?? er is toch teveel landbouwproductie in NL, het halve boerenbestaan schreeuwt dat er teveel van alles is.. melk, vlees, graan, groenten... brengt trouwens niks meer op ook!! Dus wat mij betreft geeft natuur meer toegevoegde waarde aan onze grond dan het in gebruik nemen voor landbouw... Trouwens Fruitje ZL; 70% van onze bevolking zal het worst zijn of het voedsel uit NL/EU of andere wereld delen komt... zolang het maat betaalbaar is, welke hier niet te produceren is... en voorlopig zal er door de huidige melkplas en vleesberg geen hongersnood zijn....

 • no-profile-image

  veenboer

  Dit rapport vrij vertaald; ,,Het Groene Hart is een waardeloos gebied voor boeren,bouw het maar gauw vol met huizen met wat natuur er om heen,goed voor de aannemers ,dus werkgelegenheid,en goed voor de gemeenten dus flink wat WOZ belasting '' Verburg komt uit dit gebied ,kan ze in haar zak steken

 • no-profile-image

  gert

  Natuurmonumenten heeft heel andere ambities dan de boeren,gaat ze nog even vertellen dat de huizenprijzen zullen stijgen door de aanleg van natuur,wat voor belang heeft natuurmonumenten bij de stijging van de huizenprijzen ? Dit is een drogreden !

 • no-profile-image

  jan

  De uitslag van dit rapport stond al bij voorbaat vast,wie betaalt ,die bepaalt,er moest alleen even een lulverhaal over geschreven worden

 • no-profile-image

  fruitje

  Ze zijn vergeten op te schrijven dat de mensen die daar wonen. Ook structureel minder te eten gaan krijgen. En dat ze van de natuur moeten gaan leven.
  Wel pech hebben dat die beschermd is dus dat wordt leven van de lucht!!!!
  Of misschien kunnen ze gaan proberen te leven van het huis wat meer waard is geworden. Lekker toch een baksteen. Je hebt er extra lang van omdat hij zo sappig hard is.
  De autos worden ook verboden de mensen gaan net zoals in de woestijn weer alles te voet doen.
  Volgens mij kan ik ook zo een rapport schrijven als ik mijn eigen verhaaltje zo lees. Wie denkt dat ik aan genomen word.

 • no-profile-image

  piet

  Had ook liever gezien dat het hier (Randstad) bij het oude gebleven was. Feit is dat de boeren hier hun bedrijf feitelijk in een park om de grote steden heen hebben. Als je je hier niet aan kunt of wil passen is het tijd om te verkassen, hoe jammer het ook is. Argumenten over voedselvoorziening zijn leuk maar economisch (feitelijk) gezien niet vol te houden. Paar grote boerenbedrijven in Canada of andere grote landbouwlanden produceren wat heel de landbouw Randstad bij elkaar produceert. Dit zegt niks over goede bedoelingen, het is een economisch feit. Wil je daar als boer in een stadspark als de Randstad tegenop concurreren; veel succes! Wat overigens niet wil zeggen dat je hier niet kan boeren...

 • no-profile-image

  natuur

  zeer goed verwoord Alex. Jij zou Prins Alex(anders) kunnen heten. Maar die heeft de komende periode geen tijd, want die moet gaan jagen op uigezette fazanten.

 • no-profile-image

  Jan

  Allemaal lid worden van NIEUWE NATUUR NEE! Nederland verkwanselt zijn cultureel erfgoed. Of misschien op de Unesco Wereld Erfgoedlijst laten zetten!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.