Home

Achtergrond 194 x bekeken

Peter Verhelst wint Gouden Griffel 2009

De Vlaming Peter Verhelst is de winnaar van de Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek.

De auteur krijgt de onderscheiding voor zijn boek Het geheim van de keel van de nachtegaal. Verhelst nam de prijs dinsdagavond in ontvangst tijdens 'Het Overkokende Kinderboekenbal' in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het bal is de jaarlijkse aftrap van de Kinderboekenweek.

Het geheim van de keel van de nachtegaal is het eerste kinderboek van Verhelst (1962), die al acht poëziebundels, vijf romans en twee novelles op zijn naam heeft staan. Het is een bewerking van het sprookje over de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. De jury zegt ,,ooh's en aah's'' te hebben voor het kinderboek van Verhelst. "In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur een ode aan de eenvoud, aan de onschuld en aan wat waar is en écht.''

De 55e Kinderboekenweek, van woensdag tot en met zaterdag 17 oktober, heeft dit jaar als thema Aan tafel! In anderhalve week tijd vinden in alle scholen, boekwinkels en bibliotheken in Nederland kinderboekenfeesten plaats die te maken hebben met eten en snoepen.
Jan Paul Schutten, de winnaar van de Gouden Griffel van vorig jaar, schreef het Kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje.

Lezers krijgen het gratis bij de aankoop van minimaal 10 euro aan kinderboeken. Het boekje verschijnt in een recordoplage van 443.000 exemplaren. Op vertoon van het geschenk kunnen jonge lezers tijdens de Kina, de winnaar van de Gouden Penseel 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.