Home

Achtergrond

Paus: Kolonialisme Afrika nooit beëindigd

Het kolonialisme in Afrika is nooit helemaal beëindigd. Dit zei paus Benedictus XVI zondag in het Vaticaan bij de opening van de tweede bisschoppensynode over Afrika.

Het kolonialisme gaat ermee door Afrika te beroven van zijn rijkdommen, aldus het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk volgens het Italiaanse persbureau ANSA.


Drie weken lang zullen meer dan tweehonderd bisschoppen uit Afrika en verscheidene andere kerkelijke leiders zich beraden over de rol die de kerk kan spelen bij de bevordering van verzoening, vrede en gerechtigheid in het continent. Bij de openingsceremonie in de Sint-Pietersbasiliek werd in tal van Afrikaanse talen gezongen en gebeden.


In tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten groeit in Afrika het aantal rooms-katholieken. Sommige staten in dat werelddeel, zoals Nigeria, behoren inmiddels tot de landen met de meeste katholieken ter wereld. In het werkdocument voor de synode, dat de paus in maart presenteerde tijdens zijn bezoek aan Kameroen, sluit de kerk aan bij het Afrikaanse begrip voor verzoening: ubuntu. Volgens de opstellers van het document is dat concept nauw verbonden met gerechtigheid en vrede. De kerk wil onder meer door haar activiteiten in het onderwijs en de gezondheidszorg laten zien dat zij een teken en instrument van verzoening is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.