Home

Achtergrond

'Pas half november keuze EU-president'

De benoeming van de EU-president en de nieuwe EU-commissarissen vindt waarschijnlijk pas plaats bij een ingelaste EU-top half november.

Diplomaten in Brussel gaan daar steeds meer van uit. Het oorspronkelijke plan was om over twee weken, op 29 oktober, bestuurders te benoemen voor de topjobs. Maar de Tsjechische president Vaclav Klaus weigert nog steeds om zijn handtekening te zetten onder het nieuwe EU-verdrag, dat onder meer de functie van EU-president creëert.

De regeringsleiders krijgen zo enkele weken langer de tijd om een president te kiezen. De Britse oud-premier Tony Blair is formeel kandidaat, maar ook de naam van Jan Peter Balkenende doet de ronde.

Door de vertraging moet de huidige Europese Commissie nu zeker langer aanblijven als demissionair bestuur. EU-commissaris Neelie Kroes en haar collega's zouden eigenlijk 31 oktober naar huis gaan. Maar Kroes houdt er zelf al rekening mee dat ze tot begin volgend jaar doorwerkt in Brussel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.