Home

Achtergrond 182 x bekeken

Padang in de greep van de chaos

Een dag na de verwoestende aardbeving is de Sumatraanse havenstad Padang in de greep van de chaos.

Terwijl de hulpoperatie langzaam maar zeker op gang komt, slaan plunderaars hun slag. Zij zoeken naar buit tussen het puin en in verlaten huizen.

"Het wordt steeds gevaarlijker in de stad'', zei Greg Hunt, een Amerikaan die in Padang was toen de beving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter toesloeg, donderdag. "Het is een chaos. Er is geen brandstof, mensen zijn aan het plunderen geslagen. En het wordt erger omdat mensen geen voedsel hebben, en geen geld. Ik heb eerder aardbevingen meegemaakt; dit was de ergste. Bloed overal, mensen die ledematen missen. We zagen gebouwen instorten en mensen sterven.''

De autoriteiten in Indonesië vermoeden dat nog honderden en mogelijk duizenden slachtoffers zich onder het puin bevinden. Het officiële dodental kwam donderdag al boven de vijfhonderd uit. De verwoestingen in Padang zijn enorm. De elektriciteitsvoorziening en telecommunicatieverbindingen vielen uit en wegen raakten geblokkeerd. Ook is er een groot gebrek aan schoon drinkwater.

De meeste inwoners van Padang wisten dat hun stad op een van de meest actieve geologische breuklijnen ligt en hielden al jaren rekening met de mogelijkheid van een verwoestende aardbeving of tsunami. Toch werd vrijwel iedereen woensdagmiddag verrast. "Deze beving was veel sterker dan enige andere die ik in mijn leven heb meegemaakt'', zei de 54-jarige Padanger Anas Taylor. "Ik zag de weg op en neer bewegen als een golf.''

Chaos

Tienduizenden inwoners van de hoofdstad van de provincie West-Sumatra vluchtten in paniek richting open ruimtes en hoger gelegen delen van Padang. Grote aantallen mensen trotseerden de hevige regen en brachten de nacht buiten door, op matjes of in geïmproviseerde tentjes.

Het vliegveld van de 900.000 inwoners tellende stad ging donderdag weer open. Ook hier heerst echter chaos. Velen proberen een ticket te bemachtigen voor een vlucht die hen wegvoert uit het rampgebied. De winkels zijn inmiddels helemaal door hun voorraden drank en voedsel heen. Taxi's weigeren naar het centrum van de stad te rijden, omdat de bestuurders vrezen dat ze zonder brandstof komen te zitten. Pompstations zijn kapot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.