Home

Achtergrond 1 reactie

PT brengt vermogenspositie terug

Het Productschap Tuinbouw (PT) verwacht eind dit jaar zijn vermogenspositie te hebben teruggebracht naar 95 procent.

De spaartegoeden van PT dalen ten opzichte van de jaarlijkse uitgaven. Het schap teert in op de spaartegoeden doordat heffingen worden verlaagd. Tevens neemt door de economische crisis de heffingsopbrengst af omdat tuinders minder omzetten.

Het schap moet de spaartegoeden terugbrengen omdat het te veel spaargeld in kas heeft. Eind 2008 bedroeg het spaarpotje 103,4 miljoen euro. Eind 2009 is dat teruggebracht naar 94,1 miljoen euro. Het PT streeft naar een vermogenspositie van 50 procent; de reserves van het PT bedragen dan de helft van de jaarlasten.

VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot vindt dat productschappen teveel geld oppotten. Volgens hem moeten de heffingen daarom direct omlaag.

Eind 2008 had PT inderdaad meer spaartegoed in kas dan is toegestaan. Volgens een PT-woordvoerder is dat een íncident. De heffingsinkomsten uit de sierteeltsector waren extreem hoog door een verandering in de heffingssystematiek. De vermogenspositie bedroeg 119 procent, terwijl het 100 mag zijn. Het schap vroeg daarop ontheffing aan en kreeg die op voorwaarde dat het schap de komende jaren zijn spaartegoeden verlaagt.

Volgens Aptroot kan het spaargeld beter terug naar de ondernemers. "En wat mij betreft mogen ze een beetje overhouden, want als binnenkort de Tweede Kamer besluit het PT op te heffen, dan kunnen we het laatste stuk vermogen voor een afvloeiingsregeling gebruiken", aldus Aptroot.

De parlementariër, diende naar eigen zeggen, vier maal een motie voor de afschaffing van de productschappen in.

"De laatste motie kreeg 68 stemmen voor en 82 tegen. Elke keer schuift het verder", zegt hij. "De enige partijen die de schappen de hand boven het hoofd houden zijn CDA, Christenunie, SGP en Partij van de Arbeid."

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jophan

  De Productschappen mag je van mij afschaffen. Ze hebben geen meerwaarde voor de sector. Dat kleine beetje wat ze doen, doen ze altijd veel te duur en veel te slecht!
  Ik heb vorig jaar 'n gespecificeerde nota gevraagd aan de PT. Ik wou graag weten waarvoor ik eigenlijk moest betalen
  Zelfs dat kunnen ze niet.
  Je krijgt dan een deurwaarder op bezoek! Inclusief een boete. Betalen moet je, omdat je verplicht lid bent van een organisatie die wil uitmaken wat goed is voor jou! laat me niet lachen. Weg ermee, deze zaken kan de sector zelf vele malen beter, efficienter en vooral goedkoper!

Of registreer je om te kunnen reageren.