Home

Achtergrond

Ozon werkt niet tegen ziekten in pootaardappelen

Ozon heeft geen enkel effect op plantenziekten in pootaardappelen.

Dat blijkt uit een vervolgonderzoek naar het effect van ozon op het pootgoed. Uit oud onderzoek naar het effect van ozon bleek dat dit helpt tegen zilverschurft bij pootaardappelen. Om die reden besloot de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) een onderzoek te doen.

Ozon leek een goede oplossing omdat het geen residu achterlaat op de aardappel. "Ik denk dat het uitblijven van resultaat komt doordat
de ozon via bijvoorbeeld een hydrojet werd toegediend. Het is te instabiel en vervliegt te snel om zo te gebruiken."

Wanneer ozon direct wordt toegediend aan een gesloten watersysteem werkt het wel. "We hebben onder meer gekeken naar het effect op afvalwater, water in een septictank en bedrijfsspoelwater. Daaruit bleek dat ozon dan wel goed werkt tegen virussen en bacteriën", zegt onderzoeker Ronald Bosch.

Bosch zegt dat het middel goed zou kunnen helpen bij het reinigen van oppervlaktewater. "Met name bij bruinrot kan het een rol spelen, maar daar moeten anderen verder onderzoek naar doen, want dat is ons vakgebied niet."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.