Home

Achtergrond 1040 x bekeken

Ozon alternatief voor ontsmetten vleeskuikenstallen

Het ontsmetten met ozon wordt al meer dan tien jaar toegepast in de glastuinbouw.

Stalinrichter Leemans & van Spil introduceert stalontsmetting met ozon voor de vleeskuikenhouderij. Het gaat om een permanent opgesteld systeem dat met één druk op de knop meerdere stallen en de stalinrichting automatisch desinfecteert.

Volgens Leemans & Van Spil werkt het tegen alle micro-organismen en biofilm, zonder de kosten van ontsmettingsmiddelen. Ook het reinigen en desinfecteren van drinklijnen is met dit apparaat mogelijk.

Het ontsmetten met ozon is volgens de firma een uitstekend alternatief voor formaline. Het gebruik van formaline staat op de tocht. In Nederland worden tal van desinfectiemiddelen, zoals formaline, gebruikt zonder een wettelijk vereiste toelating. De overheid gaat hier paal en perk aan stellen. Leveranciers konden deze middelen voor 15 september aanmelden. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden gaat bekijken of de aangemelde middelen (voorlopig) worden geaccepteerd. Vervolgens krijgen de bedrijven tot december volgend jaar de tijd een dossier aan te leggen en een officiële toelating aan te vragen. Het is onzeker of dat voor formaline gaat gebeuren en of het middel vervolgens wordt toegelaten. Ozon is toegelaten als biocide.

Leemans & Van Spil presenteert verder een vernieuwde warmtewisselaar voor pluimveestallen. "Vooral de reinigbaarheid is sterk vereenvoudigd en verbeterd en we werken hard aan erkenning voor de ammoniakreductie zodat de vleeskuikenhouder voldoet aan de nieuwe ammoniakeisen en tegelijkertijd energie bespaart, zijn stalklimaat verbetert en dus zijn financieel resultaat sterk verhoogt." Voor de legsector heeft de firma het Bolegg Terrace systeem waarmee in elke stal de optimale leefoppervlakte kan worden gerealiseerd.

Stand 540

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.