Home

Achtergrond 315 x bekeken 6 reacties

Osterhaus: jachtseizoen is geopend

"Als mensen me onderuit willen halen, moeten ze toch eerst de feiten goed op een rijtje hebben.''

Vooraanstaand Nederlands viroloog Ab Osterhaus reageerde donderdag getergd op publicaties in het Financieele Dagblad waarin wordt gesteld dat hij verder in opspraak is geraakt door zijn voorzitterschap van de internationale organisatie ESWI. ESWI wordt medegefinancierd door de farmaceutische industrie. "Kennelijk is het jachtseizoen geopend'', zegt Osterhaus.

Hij noemt het 'buiten alle proporties' om ESWI te verdenken van belangenverstrengeling met de vaccinindustrie. "ESWI is een non-profit organisatie. In het bestuur zitten gerenommeerde influenzaspecialisten die dat werk belangeloos doen. Doel van ESWI is kennis over influenza te verspreiden, bijvoorbeeld in voormalig Oost-Europa waar mensen sterven omdat er geen vaccins zijn. Farmaceutische bedrijven betalen inderdaad aan de stichting, maar hebben verder geen enkele zeggenschap over hoe het geld wordt besteed.''

Ook vice-voorzitter Derrick Smith, professor aan de universiteit van Cambridge, ontkent dat er sprake is van vermenging van belangen. "Ook de Wereldgezondheidsorganisatie is verbonden aan de ESWI. Zij zouden nooit toestaan dat bedrijven een rol zouden spelen in het beleid van de organisatie.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Dit soort onderzoeks instituten moet wel de een of andere rechtsvorm hebben, om via sponsoren en in samenwerking met universiteiten en/of ziekenhuizen hun bestaan mogelijk te maken. Voor onderzoek is geld nodig en daar Den Haag liever geen geld in onderzoek steekt, maar meer denkt aan leuke populaire uitkeringen, kunnen mensen als Osterhaus niet anders dan Sponsoren zoeken. Laten we wel zijn Campina of Cehava zal het ondezoek te niet sponseren geeft te weinig naams- bekendheid. Voor Farmaceuten is niet de naams bekendheid belangrijk maar het resultaat van het onderzoek, waar zij mee verder kunnen of die hun verkoop mogelijk maakt.
  Osterhaus als klein aandeelhouder zal niet beter worden van een aandeel in de Stichting, deze aandelen zijn doorgaans niet verhandelbaar en daar komt bij dat doorgaans het doel van een stichting NIET is WINST maken, maar in dit geval onderzoek bedrijven en daarmee de wetenschap dienen. Dit laatste is een dermate dure hobby dat de Nederlandse staat dit liever overlaat aan het bedrijfsleven. Met als gevolg deze onkieze uitspraken van politici en pers.

 • no-profile-image

  john

  mooi, dat het jachtseizoen vanaf 1 oktober geopend is. Kan ik zaterdag op pad.

 • no-profile-image

  Leen

  Werden de uitlatingen van de milieugroepen maar eens langs de meetlat van integriteit gelegd. Bekostigd uit subsidies, provinciale aanbestedinkjes en consumentenverlakkerij (goede doelen, loterijen) nemen zij het niet nou met enige waarheidsvinding.

 • no-profile-image

  Dirk

  Het gaat mij even over het eigenbelang van dhr Osterhaus. Draait hij beter wanneer de farmaceut beter draait? Mensen als Osterhaus moeten voor hun diensten niet afhankelijk zijn van farmaceuten, ik heb er geen moeite mee wanneer deze adviseurs een goed salaris krijgen voor hun diensten. Ook mag hij van mij een bonus krijgen bij zijn pensioen. Zij staan in dienst van de maatschappij en dienen daarom ook door de maatschappij betaald te worden. Geen belangenverstrengeling, dat geeft onrust bij een niet geheel juiste visie. Uitspraken over mogelijke pandemie hebben altijd grote gevolgen, deze moeten 100% onafhankelijk genomen worden, op basis van hun kennis en inzicht. Het idee dat dhr Osterhaus mogelijk beter wordt van een goed draaiende farmaceut, maakt hem niet langer tot een onafhankelijk instrument.

 • no-profile-image

  gert

  Milieugroepen worden gefinancieerd o.a. door de postcodeloterij en andere ,,goede" doelen loterijen

 • no-profile-image

  Duidelijk

  Het zou beter zijn indien mensen als Ab voortaan vooraf de structuur waarin ze werken zouden aangeven. De werkwijze op zich is prima en stimulerend. Nu krijgen de mensen een beeld alsof Ab voor eigen parochie preekt maar ik vind hem een eerlijk en integer mens terzake.
  Laat de wetenschap en industrie ons als consument beter informeren. Er is niets te verbergen dus ....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.