Home

Achtergrond

Oproep voor meldplicht mensenhandel

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) pleit ervoor dat veel meer instanties mogelijke slachtoffers van mensenhandel verplicht moeten melden dan nu het geval is.

De meldplicht moet ook breder worden, zodat ook Nederlandse slachtoffers worden gemeld en niet alleen slachtoffers van buitenlandse komaf.

Dat zei Bas de Visser van Comensha donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Comensha is het nationale punt waar de registratie van slachtoffers van mensenhandel plaatsvindt.

Nu alleen de politie en Koninklijke Marechaussee nog verplicht zijn meldingen te doen, heeft de instantie het idee dat de registratie niet compleet is, aldus De Visser.”Een betere registratie leidt tot een betere aanpak. We vermoeden dat er meer slachtoffers zijn waar we nu geen weet van hebben.”

Tot de verplichte melders zouden onder meer Bureau Jeugdzorg, hulpverleningsinstanties, gevangenissen en tuchtinstellingen moeten behoren.Tot nu toe zijn dit jaar 545 mogelijke slachtoffers van uitbuiting gemeld bij Comensha. In 2008 waren dat erin totaal 826. Voor dit jaar komen de aantallen waarschijnlijk hoger uit, meent De Visser, omdat opsporingsinstanties er steeds alerter op zijn. ”Het probleem wordt steeds zichtbaarder.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.