Home

Achtergrond 218 x bekeken 5 reacties

Opnieuw kadavers aangetroffen bij Brabantse veehouder

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV heeft afgelopen donderdag tijdens een hercontrole opnieuw kadavers aangetroffen bij een rundveebedrijf in het Brabantse Someren.

Het is niet de eerste keer dat de 46-jarige veehouder de fout in gaat. Op 18 mei van dit jaar trof de AID op hetzelfde bedrijf ruim honderd kadavers aan die op het bedrijf illegaal begraven waren.

Volgens een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn de aangetroffen kadavers waarschijnlijk enkele dagen oud. Om het welzijn van de ruim zeshonderd aanwezige runderen op het bedrijf te bewaken, die overigens wel in goede staat waren, bezoekt de AID het bedrijf sinds de gebeurtenissen in mei met grote regelmaat. Tijdens de laatste controle bleek echter dat de houder ruim twintig kadavers opzettelijk aan het oog onttrok.

De kadavers zijn inmiddels afgevoerd. De eigenaar van het bedrijf en zijn medewerker zijn aangehouden voor verhoor en weer vrijgelaten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor het onthouden van de nodige zorg en het overtreden van de regels gesteld aan het afvoeren van dode dieren.

Op het bedrijf werden daarnaast verschillende afwijkingen met betrekking tot identificatie en registratie geconstateerd. Het bedrijf is daarom geblokkeerd, de veehouder mag geen runderen aan- en afvoeren voordat deze afwijkingen zijn opgelost. Er wordt nu bekeken of er juridische stappen tegen de veehouder worden genomen. De AID blijft het bedrijf ook intensief volgen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel slecht Gert. Als er geen 100 euro gespendeerd kan worden aan een dier wat niet genezen kan worden en pijn lijdt, dan (hoe vervelend ook) direct stoppen met het bedrijf. Helemaal eens met Nietje en van Maanen. Ik denk, en hoop, dat dit incidenten zijn. Wel ben ik het met je eens dat doorgeslagen wetgeving dit soort misstanden in de hand werkt.

 • no-profile-image

  Nietje

  Met alle respect des aanziens persoon / eigenaar, maar dit kan echt niet!! Blijkbaar onverbeterlijk. Ik snap lage melkprijzen en krap bij kas bij sommige melkveehouders (aangenomen dat het hier om een melkveebedrijf gaat), maar dit doet de sector geen goed.
  Ca. 600 beesten is voor deze onderneming dus te veel. Waar is het familie bedrijf gebleven, waarschijnlijk gaat het dan beter, maar ja.... een stap terug in de schaalvergroting daar denkt niemand aan. Beste eigenaar denk na en neem de juiste beslissing en stop met dit soort stompzinnige waanzin. Er zal vast een reden zijn waardoor het gebeurd, maar u moet een conclusie trekken.
  Geschreven door iemand uit de sector.

 • no-profile-image

  gert

  Er is genoeg wetgeving op dat gebied,asjebleif niet meer regels die schieten nu al vaak hun doel voorbij ,kreupele koeien mogen nu al niet meer vervoerd worden,wat is hiervoor het alternatief in de practijk ?Euthaniseren door een dierenarts kost vaak al bijna 100 Euro veel boeren hebben hier gewoon het geld niet voor met deze lage melkprijs en slachtprijzen . de kreupele koe wordt vaak achter de stal gelegd totdat hij doodgaat

 • no-profile-image

  W Geverink

  Met oog op het dierenwelzijn zou het een verplichting moeten zijn dat op ieder boerenbedrijf waar vee gehouden wordt een geweer of een captive bolt gun aanwezig is om wrak vee onmiddelijk uit het lijden te kunnen verlossen. Is er toch nog iets waarmee wij voorlopen op jullie.

 • no-profile-image

  van maanen

  Hoog tijd, dat er wetgeving komt voor zulke gevallen. Het moet ze verboden worden ooit nog een boerenbedrijf met vee te runnen. Is niet de eerste keer. Zeer schadelijk voor de sector.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.