Home

Achtergrond

Opnieuw bakkeleien over aftrek en toeslag

De VVD wil weer meer aandacht voor het eigenhuisbezit, omdat kopers een gezonde woningmarkt, de bouw en dus de economie bevorderen.

Het moet nu eens afgelopen zijn met de discussie over de hypotheekrenteaftrek, aldus de fractie vandaag in de Tweede Kamer tijdens de de behandeling van het deel Wonen en Wijken van het ministerie van WWI.

De overdrachtsbelasting moet voor twee jaar worden afgeschaft en het BTW-tarief voor onderhoud en renovatie moet verlaagd worden van 19 naar 6 procent, aldus de VVD verder.

Ook het CDA heeft vragen bij het niet meer stimuleren van eigenwoningbezit, zo bleek. "Een slecht signaal.'' Volgens de VVD houdt het kabinet de huurders de hand boven het hoofd en de huizenbezitters in onzekerheid. "De doelgroep voor de huurtoeslag is onverantwoord groot'', aldus de VVD. D66 is ook die mening min of meer toegedaan en wil de huurgrens bevriezen. Dat zou op termijn 125 miljoen opleveren. De partij vindt de hypotheekrenteaftrek bij huizen van meer dan een half miljoen euro echt niet meer te verdedigen.

De PvdA zegt dat de uitgaven voor de huurtoeslag juist met 87 miljoen zijn overschat en dat het overgebleven geld maar onder meer aan armoedebestrijding moet worden besteed.

Minister Eberhard van der Laan antwoordt woensdagavond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.