Home

Achtergrond 1 reactie

Oost-Europeaan werkt meer dan 5 dagen

De meeste Oost- en Midden-Europese arbeiders die in Nederland verblijven maken lange dagen en werken meer dan vijf dagen per week. Gemiddeld verdienen ze 9,70 euro per uur.

Dat heeft het onderzoeksinstituut Risbo uit Rotterdam onderzocht.
Vorig jaar woonden 165.000 mensen uit EU-landen als Polen, Letland, Litouwen, Roemenië en Slowakije legaal in ons land. Van deze groep denkt een derde korter dan twee jaar in Nederland te blijven. Zo'n 14 procent verwacht zich hier permanent te vestigen en een derde heeft nog geen idee hoe lang hij blijft. Uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van VROM is uitgevoerd, blijkt voorts dat veel arbeidsmigranten uit het vroegere Oostblok relatief hoog zijn opgeleid, maar in Nederland voornamelijk laaggekwalificeerd werk doen.

Volgens de onderzoekers spreekt driekwart van arbeidsmigranten uit de zogeheten tien MOE-landen (Midden-en Oost-Europa) geen of slechts matig Nederlands. Een meerderheid zegt te taal beter te willen beheersen en meer te willen leren over de Nederlandse cultuur. Hoewel de MOE-landers niet riant wonen - meestal met meerdere landgenoten in één slaapkamer- is de helft van hen tevreden over de woonsituatie en een kwart zeer ontevreden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Ik ken heel wat kwekers die regelmatig 7 dagen in de week werken.........laat ik maar niet het verdiende uur loon uit gaan rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.