Home

Achtergrond 204 x bekeken

Oormerkweigeraars naar rechter

Nederlandse oormerkweigeraars die vallen onder de gedoogregeling gaan desnoods naar de rechter voor Europees geld.

Landbouwminister Gerda Verburg kort de oormerkweigeraars op EU-toeslagen.

De minister stelt daarbij in het vooruitzicht dat de toeslagen in de toekomst voor 100 procent zullen worden gekort. Reden voor de korting is dat de boeren zich niet houden aan de EU-oormerkplicht.

De Montfoortse advocaat Lianne van Kooten-De Jong zegt dat de minister de groep oormerkweigeraars ten onrechte verwijt dat ze opzettelijk de regels overtreden. "Ze hebben juist een afspraak met de minister gemaakt over de manier waarop ze de doelen van de identificatie- en registratieregels nakomen. Daarin moeten ze aan extra eisen voldoen tegen hogere kosten en krijgen ze te maken met extra controles door de Algemene Inspectiedienst. Deze mensen houden zich juist wel aan de regels en dus klopt het niet dat de minister de toeslagen weigert te geven."

Van Kooten zegt dat de minister niet aan de ene kant een protocol met de boeren kan afspreken en aan de andere kant dan toch kan stellen dat de regel wordt overtreden. "Het is van tweeën een: of je sluit een protocol af, en staat de uitzondering toe, of je sluit geen protocol af."

Oormerkweigeraars hebben zich laten registreren bij het ministerie en mogen op basis van een goedgekeurd protocol hun dieren op een andere manier registreren. Als de dieren het bedrijf verlaten moeten ze alsnog een oormerk krijgen. Oormerkweigeraar Thom de Groot uit Grouw is een van de boeren die bezwaar maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.