Home

Achtergrond 1 reactie

Ook zeewater rond Zuidpool was ooit tropisch

Tussen de 50 en 60 miljoen jaar geleden was er nauwelijks een temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en de University of California.

Volgens de wetenschappers lag de zeewatertemperatuur rond Antarctica in die periode boven de 30 graden. Ze publiceren de resultaten van hun onderzoek deze week in het tijdschrift Nature. De onderzoekers baseren hun resultaten op boorkernen uit een gebied ten oosten van Tasmanië. Dat gebied lag tijdens 35 en 65 miljoen jaar geleden tegen Antarctica aan.

Ongeveer 50 miljoen jaar geleden koelde de aarde langzaam af. De temperatuur bereikte rond 33 miljoen jaar geleden een dieptepunt met de vorming van een grote Antarctische ijskap.

Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten van hun onderzoek gevolgen hebben voor verwachtingen van de klimaatverandering in de toekomst. "De nu gegenereerde veldgegevens laten zien dat pooltemperaturen in een toekomst met veel CO2 veel hoger kunnen liggen dan wat de computermodellen van het IPCC voorspellen'', zegt Peter Bijl, paleo-klimatoloog aan de Universiteit Utrecht.

Het IPCC of het Intergovernmental Panel on Climate Change is een organisatie van de Verenigde Naties, opgericht in 1988, om de risico's van klimaatverandering te evalueren. "De toekomstige klimaatverandering kan dus nog groter zijn dan zelfs de somberste IPCC-voorspellingen'', aldus Bijl.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje in ca

    wel eens nagedacht over het fyt dat de aarde een kwart slag gedaaid kan zijn? net als de maan

Of registreer je om te kunnen reageren.