Home

Achtergrond 257 x bekeken

Ook Belgen kopen relatief veel quotum

Belgische melkveehouders investeren net als hun Nederlandse collega’s de laatste tijd relatief veel geld in de aanschaf van melkquotum.

Zegslieden bij Belgi’s grootste zuivelcoperatie Milcobel menen dat boeren geld steken in de aankoop van quotum om superheffing te ontlopen.

Belgische boeren betalen 60 tot 80 euro per 100 kilo melkquotum. Om dat bedrag terug te kunnen verdienen, moeten ze echter wel zo’n drie keer achtereen superheffing ontlopen. In Belgiligt de heffing op 29 euro per 100 kilo melk.

Tot nu toe hoeven de Belgische melkveehouders steeds weinig of geen superheffing te betalen. Wat in Vlaanderen te veel wordt geproduceerd kan in Walloniworden gecompenseerd door onderschrijding van het productiequotum in dat deel van het land.

De melkprijs in Belgiligt echter nog steeds vrij laag. Milcobel zelf betaalt omgerekend naar Nederlandse gehalten over september een voorschot-melkprijs van bijna 24 cent per kilo. Wel stijgt de prijs de laatste tijd vrij snel.

Een andere verklaring voor de stevige quotumbehoefte onder Belgische melkveehouders is dat boeren zich voorbereiden op de periode na 2015. Melkveehouders zouden zich nu alvast van een groot fabrieksquotum willen verzekeren, mocht dat er ooit komen. Dit is echter slechts een theorie. Feit is in ieder geval dat ook de Belgische melkveehouders ongerijmd hoge prijzen betalen voor de aankoop van melkquotum, zo wordt geconstateerd.

Opmerkelijk is echter dat ondanks de slechte melkprijzen en ondanks de drukke quotumhandel er tot nu toe vrij weinig Belgische melkveehouders mee stoppen. Ook de kleinere veehouders geven er nog niet massaal de brui aan.

Bij coperatie Milcobel zijn volgens een woordvoerder dit jaar slechts 90 leden gestopt op de in totaal 3.500 bij de coperatie aangesloten boeren. Dat komt neer op krap 2,5 procent stoppers, een percentage dat in ’normale’ jaren ongeveer niet heel veel anders is, zegt de woordvoerder van Belgisch grootste zuivelcoperatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.