Home

Achtergrond

Oogst bewaarpeen verloopt vlot in groot deel Nederland

De oogst van bewaarpeen verloopt soepel.

Bijna de helft van de peen in het midden en noorden van Nederland is al gerooid. Dat zegt Hendrik Eerkens van coöperatie Agrifirm.
"De kwaliteit van de peen is over het algemeen goed. Een goede opbrengstschatting is nog niet mogelijk, daarvoor moet eerst meer geoogst zijn", zegt Eerkens.

Door de droogte aan het eind van de zomer zijn er enkele gevallen van schurft. Peenhandelaar en teler Jos de Boer heeft al berichten gehoord van partijen peen die daardoor afgekeurd zijn. "Door de droogte is er meer schurft dan andere jaren." Eerkens zegt dat het met de schurft wel mee valt. Bij hem zijn nog bijna geen meldingen van schurft binnengekomen.

De lage peenprijzen zijn voor de boeren geen reden om de peen in de grond te laten zitten. "Dat gebeurt wel bij vroege wortelen, maar dat komt ook doordat je die niet kunt bewaren", verklaart Eerkens.

Voor degene die de vroege wortelen niet kwijt kan, zit er niks anders op dan ze onder ploegen. Eerkens verwacht dat dit bij de bewaarpeen niet zal gebeuren. "Wel zal degene die de peen af land wilde verkopen dit jaar iets anders moeten regelen. De peenverkoop af land valt tegen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.