Home

Achtergrond 305 x bekeken 4 reacties

Onrust zal aanhouden

Het is onrustig in de zuivelsector. De komende jaren wordt dat niet anders.

De zuivelsector is in beweging. Het gist en bruist deze herfst in de verschillende schakels van de keten. Het ene bravourestuk volgt het andere op.
Daar was eerst de melkstaking met als publicitair hoogtepunt (voor anderen dieptepunt) de massale melkuitrijactie in Wallonië. Vervolgens gooide Cono Kaasmakers met een goed gevoel voor timing via krantenadvertenties het verloop van de prijsonderhandelingen met Superunie op straat. Tot slot het bericht dat leveranciersvereniging DeltaMilk de fabriek Bleskensgraaf van FrieslandCampina overneemt. 70 melkveehouders nemen een hypermoderne kaasfabriek met een jaarcapaciteit van 39 miljoen kilo per jaar over.
Het zuivelnieuws vol heroïek veroorzaakt meer aangename onrust in de boerenharten dan de veel degelijker aanvoelende megafusie van de bestaande reuzen Cehave Landbouwbelang en Agrifirm dat doet.

Een garantie voor een goede afloop is dat echter niet. Weliswaar hebben de melkacties ervoor gezorgd dat de EU-landbouwministers op 5 oktober tijdens een ‘informele lunch’ praatten over de melkprijscrisis, maar niet over de flexibele quotering, waarover de EMB-boeren vinden dat het moest gaan.

Wat Cono doet is stoer, maar tegelijk is het een risicovolle test van hoe sterk het merk Beemsterkaas is. Fietst de consument er voor om? Dat is wel te hopen, want ineens 5 procent omzetverlies is niet misselijk.

Coöperatieve melkleveranciersvereniging Deltamilk zal het Cono-Superunie-gevecht met belangstelling volgen. Met de aankoop van de fabriek voor natuurgerijpte kaas betreden ze namelijk hetzelfde strijdperk.

De onrust is een opmaat voor wat staat te gebeuren; de zuivelsector werkt straks volledig onder het regime van de vrije markt. Rabobank noemde vorige week de melkveehouderij een krachtige sector, maar voorspelt ook dat tot 2020 nog vier op de tien bedrijven verdwijnen. De onrust wordt alleen maar groter.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het meneer Leo Tholhuijsen,ik deel uw opinie. Aanbod en Vraag is nog ver van een gezonde Balans!. De idealen van EMB,DDB,DBM en NMV,zijn wel begrijpelijk,maar moeilijk te verwezenlijken. De flexibele volumeregeling is zowel bij de Producent alsook bij de melkveredelaar een strijdpunt. De kans is nu groot dat wij Melkveehouders een onzekere toekomst tegemoet gaan. Daarom zeg ik steeds houd de kosten laag!!!.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Piet Slingerland jij reageerd vaak op de site. Maar jij zegt dat de kosten laag moeten houden! De vraag die je moet stellen is, kun je de kosten laag houden? Het is van het grootste belang dat je het volume beheerd!!!! Vraag en aanbod bepalen hoofdzakelijk de opbrengstprijs! Ik denk ook dat de kostprijs het meest in de hand gehouden kan worden als vraag en aanbod redelijk op elkaar afgestemd zijn! Dit is dus ook voor producent en consument het beste. Wel zal Nederland het moeilijk krijgen. De productiemiddelen zijn hier zeer duur, uitbreiding (schaalvergroting) is daarom ook bijna niet rendabel. Dit is voor de toekomst moeilijk, uitboeren gaat nog lang, maar mee ontwikkelen is moeilijk. Daarom begrijp ik hier de zuivelcooperaties niet, ze willen alleen maar de melkprijs drukken, zodat ze wereldwijd kunnen concureren! Dit is zinloos dat houdt niemand vol, laat je dit niet weis maken!!!!

 • no-profile-image

  landmand

  Hier in Denmarken hoor niemand over de lage melkprijs die stijgt wel weer. maar over hoe we de kosten kunnen verlagen. Als ik in nederland ben zie ik hele dure trekkers en machines op relatief kleine bedrijven.er word veel te veel betaald voor melkqwota en grond en veel te luxe stallen.Dan krijg je van zelf een hoge kostprijs maar vrijwel niemand kijkt naar binnen.
  Als je boer wilt blijven zul het beter moeten doen dan de rest.
  Er is geen enkele sektor die zo verwend is als de melkveehouderij

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder, Buitenland. Wie had twee jaar geleden gedacht dat wij zo diep zouden vallen?,niemand toch? Maar het ergste is en dat ben ik roerend met u eens; de Coöperatie's verstoppen zich in een duistere wolk, niet te geloven! (?). De EMB is nog onderweg,maar over successen heb ik nog niets gehoord. Nu wat bedoel ik met kosten laag houden. De veevoeder leverancier, de loonwerker, de landbouwmechanisatiehandelaar en alle andere kostenmakers minimaal gebruik van maken. Wel op een gezonde manier natuurlijk. Zuinigheid die de Wijsheid bedriegd, is ook niet goed. Bedrijfsuitbreiding vind ik nu ook niet verstandig. Want de onrust kan nog wel even aanhouden!!!... groetjes piet

Of registreer je om te kunnen reageren.