Home

Achtergrond

'Onlinezelfhulp niet beter dan huisarts'

Internethulp tegen allerlei depressies zonder professionele begeleiding is niet beter dan wat de huisarts op dit gebied levert.

"Beide zogeheten eerstelijnsbehandelingen zijn onvoldoende in staat om depressieve klachten te verminderen'', constateert Esther de Graaf in haar proefschrift waarop zij 23 oktober hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht. Ze werkt nu als onderzoeker en universitair docent op de afdeling medische psychologie en psychotherapie aan het Erasmus MC in Rotterdam.

De Graaf stelt dat direct na de behandelingen en een jaar later de klachten nog altijd groot zijn. "Vooral voor mensen met ernstige klachten lijken deze behandelingen onvoldoende effectief'', aldus De Graaf. Zij pleit voor beter onderzoek naar wie er baat heeft bij onlinezelfhulp en wie niet.

De Graaf schijft dat een op de vijf Nederlanders in zijn of haar leven te maken krijgt met een depressie. Een deel van deze mensen ontvangt volgens haar een adequate behandeling. Via het internet zijn er mogelijkheden om behandelingen op grote schaal aan te bieden. Het Trimbos-instituut ontwikkelde het internetprogramma 'Kleur je leven' en onderzoek toonde veelbelovende resultaten aan wat betreft de effectiviteit.

Aan het onderzoek deden ruim driehonderd mensen met relatief ernstige depressieve klachten mee. "De effecten van de onlinezelfhulpbehandeling, die zonder professionele begeleiding werd aangeboden, werden vergeleken met die van de gewone zorg door de huisarts en met een combinatie van onlinezelfhulp en huisartsenzorg. Zowel direct na de behandelingen als een jaar later werden er geen verschillen in depressie gevonden tussen de drie groepen. Hoewel de depressieve klachten in de drie groepen evenveel afnamen, waren deze verbeteringen slechts marginaal'', stelt de Graaf in haar proefschrift.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.