Home

Achtergrond 177 x bekeken

Onderzoekster maakt bot uit stamcellen

Biomedisch technoloog Jojanneke Jukes van de Universiteit Twente (UT) is er in geslaagd om stamcellen aan te zetten tot het vormen van bot.

Het is volgens de universiteit de eerste keer dat het een wetenschapper is gelukt in een lichaam bot te kweken uit embryonale stamcellen. Jukes promoveert donderdag aan de UT op haar onderzoek.

Het was al bekend dat stamcellen kraakbeen kunnen vormen. Jukes was bezig met een onderzoek naar dragermateriaal voor de kweek van bot- en kraakbeenmateriaal. Ze zaaide daarvoor embryonale cellen op een keramische plaat. Toen er eenmaal kraakbeen was gevormd, implanteerde ze dat materiaal in muizen. Tot haar eigen verbazing groeide het kraakbeen in de muizen door tot bot. Een vergelijkbaar proces heeft plaats bij jonge kinderen, die op sommige plekken in hun lichaam ook nog kraakbeen hebben dat later bot wordt.

De nieuwe manier van botvorming is volgens Jukes een veelbelovende methode om beschadigde botten in een mensenlichaam te kunnen vervangen. Als wetenschappers er in slagen in de mens bot te laten groeien, zijn sommige kunststofprotheses niet meer nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.