Home

Achtergrond

Onderzoek naar ontwikkeling suikerrijke ethanolmais

Veredelingsbedrijf Nordic Maize Breeding ontwikkelt met de Canadese onderzoeksinstelling Agriculture and Agri-Food Canada nieuwe maisrassen die geschikter zijn voor de productie van ethanol dan de bestaande rassen.

Het idee is om mais te telen als een graangewas met een hele hoge plantdichtheid. Dan krijgt de mais een hoger suikergehalte, waardoor het geschikter is voor de productie van bioethanol.

Veredelaar Michel Raaphorst van Nordic Maize Breeding roept beleidsmakers op hier geld in te steken. "We hebben dit soort onderzoek nodig om betere gewassen te krijgen voor de energieproductie. De veredelingsbedrijven richten zich in het kweekwerk tot nu toe vooral op de grootte van de maiskolf.”

Als mais wordt geteeld als een graangewas met een zeer hoge plantdichtheid, vormt de mais geen kolf. Raaphorst: "Normaal zet de maisplant suiker om in zetmeel dat wordt opgeslagen in de kolf. Als je mais heel dicht zaait, vormt de plant geen kolf. Dan wordt alle suiker opgeslagen in de bladeren en de stengel. Suiker is energetisch gemakkelijker afbreekbaar dan zetmeel of vet.”

Het veredelingsbedrijf heeft dit getest op een aantal proefvelden. Raaphorst: "We hanteren een plantdichtheid van 300.000 planten per hectare. Normaal is dat rond de 100.000 planten. De dicht gezaaide maisplanten hebben vlak na de bloei een suikergehalte van gemiddeld 7 procent. Dat is iets meer dan gangbaar geteelde mais, dat 5 tot 7 procent suiker bevat. In de derde week van september was het suikergehalte al opgelopen naar 19 procent. Dan kan mais concurreren met suikerbieten als energiegewas."

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving heeft op het proefbedrijf in Valthermond een demonstratieveldje aangelegd met een plantdichtheid van 200.000 en 300.000 planten per hectare. Het PPO-WUR meet het suikergehalte op drie momenten, zegt onderzoeker Jos Groten. "De resultaten bepalen of het interessant is om hier verder mee te gaan. Een hoog suikergehalte kan mais wellicht interessanter maken voor de productie van bioethanol."

Of registreer je om te kunnen reageren.