Home

Achtergrond 307 x bekeken

Onderzoek naar fraude bij Beneo-Orafti

Onderzoek naar de fructosetransporten van de Belgische suikerproducent Beneo-Orafti moet uitwijzen of het bedrijf betrokken is bij fraude met subsidie.

Beneo-Orafti is een dochter van Südzucker. "Beneo-Orafti bezit in Nederland ook een bedrijf", zegt Gerhard Brijder van de suikerbegeleidingscommissie. Via dat bedrijf zou Nederland erbij betrokken kunnen zijn. Zover ik weet worden er geen Nederlandse bedrijven verdacht van fraude."

Het gaat om fraude met exportsubsidie. Tot vorig jaar oktober kregen Europese bedrijven die suiker of fructose exporteerden naar derde landen subsidie. De uitzondering hierop was export naar landen met een oorlogsverleden, zoals Kroatië.

Beneo-Orafti wordt er van verdacht via Rusland fructose naar Kroatië te hebben geëxporteerd. Het bedrijf kreeg subsidie, omdat de veronderstelling was dat de fructose naar Rusland ging.

Onderzoek door de douane van België, Rusland en Kroatië moet meer duidelijkheid geven. Südzucker zegt dat het enige doel van de fructose Kaliningrad was. het bedrijf had geen controle over wat er daarna gebeurde.

Het bedrijf riskeert een boete van 50 tot 200 procent van de 3 miljoen euro ontvangen subsidie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.